Jazz Fest Sarajevo dobitnik prestižne evropske nagrade

Jazz Fest Sarajevo dobitnik je “EJN Award for Adventurous Programming 2019” – Nagrade za odvažan festivalski program koju dodjeljuje Europe Jazz Network (EJN), mreža evropskih festivala i organizatora koncertnih programa.

Ovo je osma godina kako Europe Jazz Network dodjeljuje ovu prestižnu nagradu a Jazz Fest Sarajevo je proglašen dobitnikom nakon dva kruga glasanja – u prvom krugu je više od 140 profesionalaca – članova EJN-a predlagalo dobitnika između više od 1.000 evropskih festivala, koncertnih dvorana i klubova koji organiziraju muzičke programe. U drugom krugu, pobjednika je, između 21. finaliste, odabrao žiri kojeg su činili muzički profesionalci iz Njemačke, Norveške, Velike Britanije, Nizozemske i Slovenije.

U obrazloženju nagrade je istaknuto: “Jazz Fest Sarajevo je ikona kreativnosti sa odvažnim, otvorenim pristupom, čiji festival pun entuzijazma i posvećenosti zauvijek ostaje u sjećanju svakog muzičara i posjetioca. Pravo je vrijeme ove godine Nagradu Adventurous Programming dodijeliti festivalu koji je briljantno uspio kombinirati ispirativnu muziku i stvarati jaku zajednicu oko nje. Nastao iz jednostavne ideje nakon rata, festival kao jedinstveno iskustvo sada dobija zasluženo međunarodno priznanje. Za pohvalu je da je festival u ekstremno teškim uslovima sačuvao hrabrost da ispuni osnovnu ideju – bolji život za sve.”

“Pokretanje festivala nakon opsade je bilo avantura samo po sebi. Od početka, publici smo kontinuirano nudili izazov što je postalo ne samo pustolovina već i beskrajna odiseja s ciljem promocije evropskih a i svjetskih muzika. Veoma smo počastvovani ovom izuzetnom nagradom i zahvalni svim našim kolegama iz svih dijelova Evrope koji su dali svoj glas Jazz Festu Sarajevo”, kazao je Edin Zubčević, osnivač i umjetnički direktor najstarijeg muzičkog festivala u Bosni i Hercegovini.

Ovom nagradom, Jazz Fest Sarajevo se našao u društvu uglednih festivala i koncertnih dvorana koji su prethodnih godina bili laureati EJN-ove nagrade: irskog festivala 12 Points (2012), amsterdamske koncertne dvorane Bimhuis (2013), portugalskog festivala Jazz em Agosto (2014), njemačkog Moers Festivala (2015), britanskog Manchester Jazz Festivala (2016), finskog Tampere Jazz Happeninga (2017) i Jazz Festivala Ljubljana (2018).

Nagrada koju je dobio Jazz Fest Sarajevo će biti ozvaničena tokom 6. Evropske jazz konferencije koja će u septembru biti održana u Novari u Italiji, a nagrada će biti uručena na svečanoj ceremoniji u Sarajevu na 23. Jazz Festu koji će biti održan od 7. do 10. novembra.

Europe Jazz Network (EJN) je mreža osnovana 1987. godine čije članstvo čine festivali, koncertne dvorane i klubovi kao i nezavisni promotori i nacionalne muzičke organizacije iz 35 zemalja. Trenutno ima 144 člana.

Više detalja na web stranici EJN

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »