“Jačanje nezavisnih medija u Europi i Euroaziji”

Internews pokreće projekat koji se bavi multimedijalnom produkcijom vijesti i regionalnom razmjenom sadržaja pod nazivom “Jačanje nezavisnih medija u Europi i Euroaziji”. U okviru ovog projekta, Internews će obezbijediti grantove i podršku nacionalnim i lokalnim medijskim partnerima za produkciju i razmjenu multimedijalnih vijesti iz Bosne i Hercegovine i obogaćivanje sadržaja njihovih web stranica kako bi bolje uključili svoju publiku.

Projekat će takođe podržati proizvodnju i razmenu regionalnih priča, fokusirajući se na događaje od opšteg interesa i pitanja koja se tiču ​​drugih zemalja na Balkanu i Evroaziji.

Cilj projekta je da omogući građanima da povećaju pristup pouzdanim informacijama o lokalnim, regionalnim i međunarodnim pitanjima od javnog značaja na Balkanu i Evroaziji.

Medijski partneri iz Bosne i Hercegovine će dobiti grantove u iznosu od 10.000 USD za istraživanje, produkciju i izradu 5 tematskih paket sadržaja o temama od javnog značaja u okviru programa “Bosna i Hercegovina Plus”.

Priče će biti razmijenjene sa lokalnim medijskim partnerima koji će ih prilagoditi potrebama svoje publike. Lokalni medijski partneri će dobiti grantove, uredničku podršku, obuku za poslovne vještine i podršku u vidu mentorstva.

Program traje od februara 2019. do juna 2020. godine. Konkurs je otvoren 9. januara i trajaće do 1. februara 2019. godine.

Projekat će takođe podržati izradu regionalnih, prekograničnih priča o temama od značaja za građane Balkana i Evroazije. Proizvođači odabranih sadržaja za konkurs će dobiti grantove za putovanja u druge zemlje koje su obuhvaćene projektom kako bi izvještavale o zajedničkim temama.

U okviru težnje projekta da ohrabri proizvodnju kvalitetnih priča od javnog interesa, na koje su fokusirani obični ljudi, dva događaja pod imenom Storytelling Inspiration Lab će okupiti novinare i IT stručnjake iz zemalja učesnica u Kijevu 2019. i 2020. godine kako bi upoznati ih sa najboljim praksama, tehnikama i alatima za proizvodnju zanimljivih digitalnih vijesti.

Sve detalje o projektu i načinu apliciranja možete naći na linku:

http://balkansmedia.org/en/grant/contest-selection-authors-production-national-multimedia-packages-bosnia-and-herzegovina-plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »