Izložba “Zidovi”

U povodu 30.godišnjice pada Berlinskog zida, a u okviru programa „Mjesec muzeja 2019.“ u Historijskom muzeju BIH će se održati razgovor „Šta je ostalo?“ i otvoriti izložba „Zidovi“.

Ove godine obilježava se 30 godina od pada Berlinskog zida, jedne od značajnijih prekretnica u svjetskoj historiji. Uklanjanje „Željezne zavjese“, kao fizičke barijere, nagovještavao je početak prevazilaženja podjela, „ideoloških zidova“  i početak neke nove Evrope. Izložba „Zidovi“ povezuje tri grada – Sarajevo, Berlin i Goricu, tematizira pad Berlinskog zida, ali se bavi i zidovima i granicama s kojim su se Sarajevo i Gorica u svojoj historiji suočili. Spajajući partnere iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Italije i Slovenije projekat nastoji reflektirati naslijeđe tri grada kroz problematiku zida, naglašavajući lokalne posebnosti i ističući njihove zajedničke vrijednosti. Projekat nastoji istaknuti percepcije zidova i granica – fizičke i figurativne u vrijeme njihovog postojanja, fokusirajući se na prevazilaženje istih. Na izložbi će između ostalog biti predstavljene fotografije Paula Lowe-a, koji je bio u Berlinu 1989., ali i ratnom Sarajevu, Danila Krstanovića, Rogera M. Richardsa, rad Top liste nadrealista iz 1988. koji se bavi granicama i zidovima čak i prije pada Berlinskog zida, a biće izložen i rad Andreja Đerkovića „United/2009“, koji govori o ocu i sinu koji su se zatekli na dvije strane sarajevskog „zida“.

Izložba „Zidovi“ je ranije bila postavljena u Ljubljani i Berlinu, realizira se u okviru EU projekta Obserwing walls: 1989. – 2019. godine, a partneri Historijskog muzeja BIH na projektu su: Nacionalni muzej novije historije/Muzej novejše zgodovine (Slovenija), Fondacija Berlinski zid/ Stiftung Berliner Mauer (Njemačka),  Beletrina (Slovenija) i Quarantasettezeroquattro/47-04 (Italija).

Prije otvorenja izložbe u 20:00 u Historijskom muzeju BIH će u organizaciji Njemačke ambasade biti organizovan razgovor pod nazivom „Šta je ostalo?“, u kojem učestvuju Markus Meckel, posljednji ministar Vanjskih poslova DDR-a i član Bundestaga ujedinjene Njemačke, prof. dr. Asim Mujkić i prof. dr. Sead Turčalo sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Razgovor će moderirati Maja Gasal – Vražalica. Markus Meckel je izuzetno važan svjedok mirnog ujedinjenja Njemačke i danas aktivni zagovornik suočavanja sa prošlošću.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »