Izložba „Svjedočanstvo – Istina ili politika”

SVJEDOČANSTVOISTINA ILI POLITIKA

Koncept svjedočanstva u komemoraciji jugoslovenskih ratova

Historijski muzej Bosne i Hercegovine

Zmaja od Bosne 5

Historijski muzej Bosne i Hercegovine i Centar za kulturnu dekontaminaciju srdačno pozivaju na otvorenje izložbe SvjedočanstvoIstina ili politika, u utorak 6. marta u 18h. Izložba je dio projekta SVJEDOČANSTVOISTINA ILI POLITIKA: Koncept svjedočanstvo u komemoraciji jugoslovenskih ratova.

Izložba će biti otvorena od 6. marta do 6. aprila 2018. godine, svakog dana od 9 do 19 časova. Na otvorenju izložbe će biti predstavljen performans umjetnika Mersida Ramičevića, a na zatvaranju performans umjetnice Lale Rašćić.

Bazu projekta SVJEDOČANSTVO – ISTINA ILI POLITIKA: Koncept svjedočanstva u komemoraciji jugoslovenskih ratova čini audio arhiv od preko 200 intervjua vođenih sa učesnicima rata i antiratnim aktivistima. Projekat se odvija u dvije međusobno isprepletane istraživačke linije koje se bave konceptom svjedočanstva u kontekstu komemorativnih praksi i u kontekstu jugoslovenskih ratova devedesetih. Projekat razmatra i intervjue (svjedočenje) i umjetničke radove kao svjedočanstava. U oktobru prošle godine objavljen je poziv umjetnicima za učešće u projektu. Umjetnici su pozvani da se bave ispitivanjem, s jedne strane materijalnog aspekta svjedočanstava (zvukom i glasom) i, s druge, samim sadržajem – političkim, ekonomskim, društvenim i kulturnim kontekstom u različitim ključnim momentima svjedočanstava. Izložba radova umjetnika i umjetničkih parova nastoji da poveća produkciju kapitala znanja, šireći realnosti činjenica o ratovima – njihovim učesnicima, uzrocima i posljedicama kroz sakupljanje svjedočanstava od direktnih učesnika ratova i anti-ratnih aktivista.

Prošlo je 25 godina od početka rata u Jugoslaviji. Tokom konflikta, kao i poslije njih, zvaničnici svih zemalja nasljednica Jugoslavije koristili su neka od svjedočanstava u medijima, udžbenicima, historijskim izložbama i muzejskim postavkama kako bi opravdali svoje nacionalne, etničke ili religiozne pozicije. Drugi, koji ne bi pristajali na opravdavanje ovih pozicija, bili su ućutkivani kroz direktnu političku represiju i kroz sistematsko brisanje referentnih okvira koji bi povezivali ova svjedočanstva s realnošću za koju se pretpostavlja da reprezentuju. Od završetka ratova, stasale su nove generacije koje nemaju direktnog iskustva rata. One su o ratovima bile informisane uglavnom putem takvih manipulativnih narativa. Ovaj projekat pokazuje kako individualna svjedočanstva mogu da djeluju kao kritička snaga naspram zvanično komunicirane historije i da reflektuju zajedničko iskustvo ovih ratova i njihovih posljedica.

Izložba ima za cilj da otvori kanal koji će omogućiti da se svjedočanstva čuju i da se kontekstualizuju. Na izložbi će biti predstavljeni radovi 15 međunarodnih umjetnika i umjetničkih parova, koji su proteklih godinu dana učestvovali u ovom istraživanju. Umjetnički pristupi variraju od arhivskih, preko participativnih audio-vizuelnih i antropoloških istraživanja, do statističkog i tehnološkog promišlјanja, a kao rezultati na izložbi će biti predstavljeni radovi kroz širok spektar medija: od muzičkih kompozicija i performansa, do audio i vizuelnih instalacija. Izložbu umjetničkih radova prati i arhiva svjedočanstava.

Kustosi: Noa Treister (CZKD/Učitelj neznalica) i Zoran Erić (MSUB).

Umjetnici: Ana Bunjak, Sanja Anđelković, Bojan Krivokapić i Andrea Palašti, Daniel Đamo, Rijo Ikeširo (Ryo Ikeshiro) i Aron Rozman-Kis (Aron Rossman-Kiss), Filip Jovanovski, Kristina Marić, Jelena Marković, Jula Marculi (Iula Marzulli) i Mariana Fumai (Marianna Fumai), Vladimir Miladinović, Dorone Paris, Nikola Radić Lucati, Mersid Ramičević, Lala Raščić, Jacek Smolicki i Tim Šo (Tim Shaw), Katarina Šević.

Izložba je od 17. novembra do 8. decembra 2017. bila predstavljena u Galeriji Bokanera (Boccanera Gallery) u Trentu u Italiji, a od 14. decembra do 29. januara u Beogradu. Sarajevskoj publici će izložba biti predstavljena u Historijskom muzeju BiH – mjestu propitivanja i suočavanja sa prošlošću. Nakon Sarajeva izložba će biti postavljena u Banja Luci (od 10. marta 2018.) i u Beču (od 12. aprila 2018.).

Projekat Svjedočanstvo – istina ili politika: Koncept svjedočanstva u komemoraciji jugoslovenskih ratova realizuje Centar za kulturnu dekontaminaciju u saradnji sa partnerima: Učitelj neznalica i njegovi komiteti (Beograd), Muzej savremene umetnosti (Beograd), Historijski muzej Bosne i Hercegovine (Sarajevo), Centar za kulturnu i socijalnu popravku (Banja Luka), Boem (Beč, Austrija), Observatorijum za Balkan i Kavkaz Transeuropa (OBCT Transeuropa) (Rovereto, Italija), Institut za filozofiju i društvenu teoriju (Beograd) i Lajbnic Institut za studije istočne i jugoistočne Evrope (Leibniz-Institut für Ost- und Südosteuropaforschung – IOS) (Regensburg, Njemačka).

Izložba je dio projekta Europe for Citizens, a sarajevska izložba je realizirana uz pomoć Fonda otvoreno društvo BiH.

Više informacija na: http://svedocanstvo-imenovatitoratom.org/

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »