Izložba “Stari mostovi” u Historijskom muzeju BiH

U četvrtak, 18. januara 2024. godine, u 14 sati će u Historijskom muzeju BiH biti otvorena izložba “Stari mostovi” Seada Čerkeza. Izložba likovno istražuje bogato naslijeđe Bosne i Hercegovine: stare mostove.

Sead Čerkez je rođen u Foči 1948. godine. Diplomirao je likovnu umjetnost na Pedagoškoj akademiji u Sarajevu 1968. godine. Od 1973. do 1988. godine radio kao ilustrator u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, gdje je bio angažovan kao jedini ilustrator na projektu vizuelnog oblikovanja pet tomova kapitalnog izdanja Prahistorija jugoslovenskih zemalja; te stekao zvanje stručnog saradnika. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine. Izlagao je na 86 samostalnih izložbi u Bosni i Hercegovini i zemljama regije, te u Italiji, Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, Turskoj, Engleskoj… Učestvovao je na brojnim kolektivnim, humanitarnim i aukcijskim izložbama u svijetu. Dobitnik je više nagrada za svoj rad. Živi i radi u Sarajevu.

Umjetnik Sead Čerkez se već decenijama bavi tematiziranjem naslijeđa u najrazličitijim formama. Ovaj Čerkezov ciklus izveden tehnikom akvarela oblikuje mostove, nazivajući ih simboličkim fibulama koje povezuju različite dijelove Bosne i Hercegovine u teritorijalnom smislu. Osim toga, izložba “Stari mostovi” istražuje raznolikost stilova i arhitektonskih oblika koji se mogu pronaći u starim mostovima Bosne i Hercegovine. Čerkez se detaljno posvetio reprodukciji različitih mostova, koje je potom transformirao akvarelisanjem prostora i vremena. Čerkezovi akvareli nas stavljaju pred ljepotu svjetlosti i transparentnosti, stvarajući time atmosferu sanjivosti i izmaglice – svojom fluidnošću nas podsjećaju na prolaznost trenutka, na brisanje granica između prošlosti i sadašnjosti.

Umjetnik će radove koji budu predstavljeni na ovoj izložbi pokloniti Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine. Izložba je otvorena do kraja januara 2024. godine i dostupna posjetiteljima svakim danom od 9 do 19 sati. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »