Izložba “Spomenici Drugog svjetskog rata sa fokusom na Spomen kompleks Kadinjača”

Otvorenje izložbe “Spomenici Drugog svjetskog rata sa fokusom na Spomen kompleks Kadinjača“ će se održati u Historijskom muzeju BiH 02.10.2020. godine sa početkom u 11 sati.

Izložba je dio projekta “Muzejske priče“ koji provodi Grad Sarajevo u partnerstvu sa Historijskim muzejom BiH, Centrom za kulturu “Vuk Karadžić“ iz Loznice i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva. Projekat se finansira iz IPA II programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Srbija 2014.-2020. Cilj projekta je jačanje kulturnog identiteta Bosne i Hercegovine i Srbije kroz podršku rada muzejima kao čuvarima kulturno-historijskog naslijeđa i tradicije, u smislu povećanja njihove vidljivosti, unaprijeđenja kapaciteta, poboljšanja međusobne saradnje i podizanja svijesti o važnosti muzeja u društvu. Projektom je obuhvaćeno deset muzeja prekograničnog područja, i to pet iz Bosne i Hercegovine i pet iz Srbije. Pored Historijskog muzeja BiH koji je partner projekta, iz Bosne i Hercegovine projektnim aktivnostima obuhvaćeni su još Zemaljski muzej BiH, Olimpijski muzej BiH,  Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Muzej Vijećnica. Historijski muzej BiH bio koaplikant Gradu Sarajevu na ovom projektu, sudjelovao je u njegovom kreiranju te je u proteklom periodu uspješno provodio njegove projektne aktivnosti.

Izložba “Spomenici Drugog svjetskog rata sa fokusom na Spomen kompleks Kadinjača“ rezultat je saradnje Historijskog muzeja BiH i Narodnog muzeja Užice iz Srbije. Na izložbi su prikazani neki od najznačajnijih spomen-parkova i spomeničkih kompleksa Drugog svjetskog rata sa posebnim osvrtom na Spomen kompleks Kadinjača, kao primjerom njihovog nastanka i razvoja. Spomenik na Kadinjači u Užicu podignut je u slavu poginulim partizanima Radničkog bataljona, no poput ostalih spomenika Drugog svjetskog rata, u sebi nosi univerzalnu poruku heroizma i odlučnosti u borbi protiv fašizma. Kao muzej koji se u svome radu bavi naslijeđem Drugog svjetskog rata i socijalizma, Historijski muzej BiH – nekadašnji Muzej revolucije BiH, svojevrsni je spomenik ovom vremenu i kao takav idealno je mjesto za predstavljanje ove izložbe. Izložba je doprinos da se savremenom posmatraču približi nekadašnji sjaj ovih spomenika, te da se staze prema njima osvijetle nekim novim interpretacijama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »