Izložba povodom 100 godina od rođenja sopranistice Srebrenke Sene Jurinac

U nedjelju, 24. oktobra 2021. godine, u izlagačkom prostoru Zavičajnog muzeja u Travniku, u 12 sati će biti otvorena izložba kojom se obilježava 100 godina od rođenja sopranistice Srebrenke Sene Jurinac, jedne od najvećih operskih pjevačica druge polovine 20. stoljeća.

Izložba, upriličena u njenom rodnom gradu, ponudit će retrospekciju iznimne umjetničke karijere Sene Jurinac. Nakon odrastanja u Travniku i Živinicama, kao desetogodišnja djevojčica odlazi u Zagreb, gdje je imala prve javne izvedbe, a tokom Drugog svjetskog rata postaje članica čuvene Bečke državne opere u kojoj će sa velikim uspjehom nastupati skoro četrdeset godina. S naslovnim ulogama u velikim operama predstavljala se i na pozornicama širom Evrope i svijeta, gdje je surađivala s najvećim operskim umjetnicima tog vremena.

Izloženi materijal obuhvata brojna diskografska izdanja, fotografije, izvode iz novina, članke iz stručnih enciklopedija, gdje je ime Sene Jurinac obilato zastupljena, a bit će promovirana i prigodna marka te prikazan digitalno restaurirani film “Lisinski” Oktavijana Miletića iz 1944. godine, u kome je Sena Jurinac igrala jednu od glavnih uloga. Dio izložbe će otkriti i medicinsku djelatnost njenog oca dr. Ljudevita Jurinca koji je svojim stručnim radom znatno unaprijedio zdravstvo u Bosni i Hercegovini, djelujući do smrti u Travniku, potom u Lukavcu i na koncu u Tesliću, gdje je znatno doprinio razvoju banjskog turizma.

Autori izložbe su muzikolog Ognjen Tvrtković, kustos doc. dr. Dženan Dautović i mlada muzikologinja Aida Adžović iz Sarajeva, a kao suorganizatori učestvovali su Zavičajni muzej iz Travnika, Udruga “Bosanski kulturni krug”, Arhiv Srednje Bosne te tamošnje Filatelističko društvo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »