Izložba portreta Marija Mikulića

U četvrtak, 20.12.2018. u 19 sati u galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo, bit će upriličena Izložba portreta istaknutog bosanskohercegovačkog slikara Marija Mikulića, na kojoj će biti predstavljena 33  umjetnička djela iz respektabilnog  opusa Mikulićevih portreta, 27 iz privatne zbirke porodice Mikulić i 6 djela iz umjetničke zbirke Muzeja Sarajeva.

Na otvorenju izložbe prisutnima će se obratiti autorice izložbe; prof. Bojana Mikulić, kćerka Marija Mikulića, kustosIca Muzeja Sarajeva Indira Kučuk-Sorguč i direktorica škole Elma Alić-Šobot. Cilj izložbe je građane, a posebno učenike Srednje škole primijenjenih umjetnosti, upoznati sa fantastičnom galerijom portreta ovjekovječenih u vremenu vještom rukom ovog sjajnog slikara.

Do završetka Državne škole za likovnu umjetnost u Sarajevu, Mario Mikulić je imao bogato ispisanu životnu putanju, začetu u gradu Korčuli (8. maja 1924. godine), djetinjstvo provodi u Omišu i Splitu. Početkom Drugog svjetskog rata počeo je raditi političke karikature, a 1941. godine dolazi u Sarajevo gdje nastavlja svoje školovanje. Priključuje se partizanima 1944. godine i tamo započinje raditi kao ilustrator u partizanskoj štampi.Nakon oslobođenja vratio se u Sarajevo i upisao, odmah po njenom osnutku, Državnu školu za likovne umjetnosti, sadašnju Srednju školu primijenjenih umjetnosti. Profesori su mu bili Mica Todorović, Roman Petrović, Ismet Mujezinović i Sigo Sumereker. Školu je završio 1949. godine kao odličan đak njene prve generacije u kojoj su bili još i Ljubo Lah, Vlado Vojnović, Mustafa Pezo, Franjo Likar i drugi.

Mario Mikulić se nije povodio za tekućim likovnim tendencijama, ustrajavao je u svojoj čudnoj morfološkoj strukturi koja je oslikavala čovjeka, njegov život i vrijeme kojem je pripadao. Centar stvaralačkog djelovanja Marija Mikulića bio je portret, kroz koji otkriva karakternu istinu modela. Mikulić nije slikao po narudžbi i  za druge nego je bio i ostao sam svoj naručitelj.

Muzej Sarajeva raspolaže sa više raznorodnih Mikulićevih djela od kojih šest slika spadaju u portretski opus koje će biti izložene i na ovoj retrospektivnoj izložbi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »