Izložba “Plavi artizam”

 

Izložba Plavi artizam rezultat je prvog muzejskog outreach programa u Bosni i Hercegovini za djecu školskog uzrasta iz autističnog spektra i biće otvorena u petak, 22. marta, u 19 sati uUmjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, Zelenih beretki 8.

Društvena odgovornost muzeja umjetnosti

Svjesna obrazovnih mogućnosti umjetničke kolekcije koju čuva, pomno osluškujući promjenjive potrebe društva, u kojem i za koje djeluje, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine u proteklih šest mjeseci sprovela je prvi muzejski outreach program za djecu školskog uzrasta iz autističnog spektra u Bosni i Hercegovini. Program je rezultat sistematičnog obrazovno-muzejskog rada, iskustva i stečenog znanja iz muzejske pedagogije, a finansijski ga je podržao Fond otvoreno društvo Bosna i Hercegovina.

U kontekstu stvaranja mogućnosti za ravnopravno učešće u kulturi, savremena muzeologija sve češće preispituje pristupačnost muzejskih zbirki i programskih aktivnosti. U ovom slučaju UGBIH je morala revidirati i prilagoditi interpretacijsko-izlagačke metode. Kroz pomenuti program, razmotrene su specifične obrazovne metode u kontekstu muzeja umjetnosti koje su pogodne za rad sa pomenutom grupom. U specijalnoj pedagogiji, upotreba vizualnih materijala pokazala se kao uspješan kognitivni stimulans za djecu iz autističnog spektra. S obzirom na provedena istraživanja, koja dokazuju obrazovne potencijale, muzej umjetnosti se ovim projektom preobražava u alternativnu obrazovnu instituciju za cjeloživotno učenje.

Izložbeni konteksti u kojima su se odvijale obrazovne radionice obuhvataju stalnu postavku Oprostorena intima i izložbe Zbirka u zbirci: Mirko Komosar te odabrana djela Branka Šotre, skulpture iz kolekcije UGBiH i plakate XIV Olimpijskih igara u Sarajevu iz arhiva UGBIH. Reagujući na djela iz kolekcije UGBiH, učesnici projekta su se likovno izražavali i stvarali umjetničke radove.

Izložba „Plavi artizam“ javnosti predstavlja umjetničke radove učesnika, nastale tokom posljednjih šest mjeseci. Izložbu prate didaktički materijali kreirani za ovaj program i materijali dokumentarnog karaktera, koji predstavljaju proces rada obrazovno-likovnih radionica „Plavog artizma“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »