Izložba modne dizajnerke Ljiljane Šaković Mujan

u Galeriji ULUPUBiH će od petka 23.10. do subote 1.11.2020. godine biti otvorena izložba članice ULUPUBiH-a, modne dizajnerke Ljiljane Šaković Mujan. Izložba se dešava u okviru projekta “Umjetnost u izlogu 2020”, koji je započet još prošle godine. Dok je prošle godine u okviru ovog projekta otvoreno 13 izložbi, ove godine je do ovog mjeseca otvoreno 7 izložbi naših članova, među kojima su i dvije online izložbe fotografija.
Ljiljana Šaković-Mujan rođena je i živi u Sarajevu. Diplomirala je produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2000. Modnim dizajnom bavi se više od 20 godina.

Učestvovala na prvoj i drugoj godišnjoj izložbi Soros Centar za Savremenu Umjetnost (SCCA) u Sarajevu (1997, 1998.), a samostalnu izložbu imala je u Maloj galeriji Obala Art Centar, Sarajevo (1998.). Osnivač je dizajnerske grupe STUDIO FASHION SARAJEVO, a video prezentacije unikatnih kolekcija  bile su u kino sali Obala Meeting Point  u Sarajevu (2000, 2001).

Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBIH) od 2003. godine i učestvovala je kao autor na svim kolektivnim izložbama ULUPUBIH-a u Sarajevu u periodu 2003-2019. godine. Među brojnim kolekcijama i izložbama, izdvaja se odlazak u Pariz 2004. godine. U Parizu boravi i radi u studiju francuske kreatorice i umjetnice Agnes b., gdje kreira i dizajnira unikatnu modnu liniju “Ljilja for Agnes B.” (Pariz, kolekcija za 2004 – 2009).

Nakon učešća na kolektivnoj izložba ULUPUBIH “100% art” tekstil + koža u Sarajevu, izložba je predstavljena i u Zagrebu.

Osim u zemlji, učestvovala je na izložbama u Osaki u Japanu, Londonu, Grazu, Zagrebu…

Dobitnica je prve nagrade za modni dizajn na kolektivnoj izložbi ULUPUBIH u Sarajevu 2007. godine. Status istaknutog samostalnog umjetnika Kantona Sarajevo stekla je u januaru 2009. godine.

Radila je kostimografiju za pozorišne predstave, film, TV serije i reklamne spotove.

www.ljiilja.design

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »