Izložba kostima Lane Lončarević

Izložba kostima će biti otvorena u Kriterionu 24.11. u 19 sati. Primjerci koji će se moći vidjeti na izložbi su iz perioda 2014-2016.  Kustosica Elma Hodžić će otvoriti izložbu, a bit će izložene fotografije i kostimi. Pored izložbe, planiran je muzičko scenski performans u kojem će učestvovati balerine iz Bellarte-a. A cilj performansa je kroz pokret prikazati funkcionalnost kostima. Kostim mora biti, prije svega, funkcionalan ali i udoban, te zadovoljavati estetske kriterije naručioca.

Kostimografkinja i slikarica Lana Lončarević, rođena je u Sarajevu. Akademsko obrazovanje stekla na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti. Već niz godina učestvuje u velikom broju likovnih izložbi, samostalnih i grupnih.

Uporedo se bavi i kostimografijom radeći na brojnim filmskim, teatarskim i serijskim ostvarenjima poput “Big sister”, “Neki novi klinci”, “Cabaret 2014”, „Here's to life”, “Picigin” itd. Već tradicionalno učestvuje u manifestaciji Noć Muzeja.

A izložba kostima u Kriterionu će biti savršena prilika da se vidi kako to izgledaju kostimi koji su korišteni u predstavama, serijama, filmovima. Te šta i kako se uopšte ti kostimi čuvaju. Izložba će biti otvorena pet dana, a ulaz je besplatan.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »