Izložba “Izvan oblika” – Meliha Teparic i Ana Crespo

Španjolska ambasada u BiH, u saradnji sa Umjetničkom galerijom BiH poziva vas na otvaranje izložbe “IZVAN OBLIKA” u okviru programa kulturnih aktivnosti za 2018.godinu.

Španjolska umjetnica Ana Crespo i bosanskohercegovačka umjetnica Meliha Teparić pronašle su zajedničke likovne i idejne interese i predstavljaju ovu izložbu. Projekt promišlja o višem znanju u sufizmu, povezanom sa kreativnošću i otkrivanjem unutrašnjih osjetila. Njime naglašavaju simboličku vezu između ma'raife, vode, kreativnosti i ženstvenog principa.

Meliha Teparić o izložbi: “Kolaborativna izložba s španjolskom umjetnicom Anom Crespo (Krespo) spontani je dijalog, koji se odvijao manje verbalnom komunikacijiom, a više komunikacijom na jednom senzibilnom intuitivnom, duhovnom i likovnom nivou. Moj rad, instalacija Sedam svilenih zastora, inicijanlno je bio reakcija na Anine papirne skulpture, a on to i dalje jeste, no međutim, u svojoj razvojno fazi predstavlja nastavak mog dosadašnjeg rada s apstraktno-geometrijskim, kaligrafskim jezikom. Ideja labirinta, zasnovanog na kaligrafskim formama, koji je prvobitno bio relaiziran u staklenoj skulpturi Labirint ljubavi (2007), sad je poprimio jednu od mogućih realizacija kako je inicijalno i bio zamišljen kao interakcija s publikom, dok s druge strane, tlocrt labirinta proizilazi iz već postojećeg rada, slike Božanski meadnar (2007).

Izložba se također može čitati na nekoliko nivoa, kao što naša kustosica dr. Rosana Ratkovčić predlaže, da je to ‘oblikovanje praznine, koja je simbolika spoznajnog nevidljivog,’ koje ustvari postaje sadržaj, odnosno ‘otkrivanje duhovnih vrijednosti nevidljivog i nematerijalnog’, a kao što to kazuje i Anin rad, Mistical Unveiling.”

Ana Crespo je doktor likovnih umjetnosti i multudisciplinarna umjetnica, sa dugogodišnjom izložbenom karijerom, započetom u Evropi krajem 80-tih. Uporedo od 1988. radi kao profesor grafičke boje i tehnike. Svoje istraživanje estetskog pretočila je u niz knjiga koje potpisuje, kao “Zen u umjetnosti” (1997.), “Lijepe boje srca” (2008.) u izdanju Casa Arabe i “Crveno, zeleno, bijelo i crno, četiri grane Stabla Univerzuma” (2013.) o simbolici boja u sufizmu, čiji je prevod na arapski u toku. Uskoro će izdati svoju novu knjigu, “Otkrivajuće svojstvo mašte”. Nagrađena je nagradom Barzaj internacional za 2017. od Muhyiddin Ibn Arabi Societyja.

Meliha Teparić, multimedijalna bosanskohercegovačka umjetnica. Rođena je u Sarajevu, 1978. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2002. godine, na Odsjeku slikarstvo. Magistrirala je 2007. godine Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek slikarstvo. Doktorirala je 2016. godine na Filozofskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek povijest umjetnosti. Vanredni je profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. Učestvovala je na 56 kolektivnih izložbi, te 7 samostalnih izložbi; dobitnica je nekoliko nacionalnih i internacionalnih nagrada.

Izložba će biti otvorena 4. oktobra 2018. godine u 20:00 sati, u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu. Izložbu je moguće pogledati do 18. oktobra, od ponedjeljka do subote, od 10 – 20 sati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »