Izložba „Između fašizma i antifašizma: u 11 činova“

Historijski muzej BiH i Grad Sarajevo će u povodom obilježavanja 9. maja otvoriti izložbu „Između fašizma i antifašizma: u 11 činova“.
Otvorenje će se održati 9. maja 2017. godine u 19:00 sati, u Vijećnici.

Izložbu čini 11 umjetničkih djela i fotografija iz kolekcija Historijskog muzeja BiH koje govore o Drugom svjetskom ratu – o zločinima, okupaciji, gubitku slobode, zatiranju identiteta, dehumanizaciji, otporu, građanskoj hrabrosti, solidarnosti. Međutim, prizori artikulisani kroz panele, simbolički nazvane činovima, prisutni su i ponavljaju se u svakom historijskom narativu, u svakom ratu, u svakom sukobu, u svakom vremenu i prostoru. Prvi, vizualni sloj izložbe su likovna ostvarenja Ismeta Mujezinovića, Alije Kučukalića, Voje Dimitrijevića, Antuna Augustinčića, Zlatka Price i fotografije Sarajeva. Prateće jezičke analogije, kao drugi sloj izložbe, nas ujedno pitaju o vlastitom odnosu prema citiranim historijskim događajima. I ne samo prema događajima, već prema ljudima, mjestima i svemu onome što je za nas Drugo.

 

Između prizora koji predstavljaju fašizam u prvom dijelu izložbe i vizualnih metafora antifašizma, mnogo je mogućnosti, izbora i posljedica. Cilj ove izložbe je da kroz muzejske predmete priča, pamti, (po)kazuje, opominje, podučava i podsjeća na prošlost. Oni koji ne poznaju historiju osuđeni su da je ponove.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »