Izložba HMBiH – Wer ist Walter? Topografija antifašističkog otpora u Bosni i Hercegovini

U Historijskom muzeju će 3. jula 2024. godine u 20 sati biti upriličeno otvorenje nove stalne postavke Historijskog muzeja BiH pod nazivom “Wer ist Walter? Topografija antifašističkog otpora u Bosni i Hercegovini”.

“Otpor fašizmu u Drugom svjetskom ratu bio je centralni narativ socijalističke Jugoslavije. Historijski muzej Bosne i Hercegovine, pod nazivima Muzej narodnog oslobođenja BIH i Muzej revolucije SR BiH je i osnovan 1945. godine da provodi službene politike sjećanja na rat. A one su narativ o partizanskom pokretu kreirale uglavnom kroz prizmu uloge Komunističke partije kao glavnog nosioca otpora. Da li je moguće ponuditi svježiji pristup i sagledati ulogu partizana iz današnje perspektive i šireg konteksta? Upravo zbog svoje uloge u prošlosti, Muzej je sebi dao u zadatak da prvi put nakon prve stalne postavke iz 1966. godine ponudi istu, a ipak drugačije ispričanu priču o vjerovatno najznačajnijem antifašističkom pokretu u Evropi.” – kaže Elma Hašimbegović, direktorica i glavna kustosica izložbe.

Iako se izložba Wer ist Walter bavi lokalnim primjerima iz Bosne i Hercegovine, ona zapravo posmatra partizane iz vanjske perspektive, jer upoređujući sličnosti i razlike s drugim zemljama, postavka se fokusira na glavne karakteristike pokreta. “Izložba odgovara na važna pitanja: Kako su partizani uspjeli privući tako veliki broj ljudi za borbu, kako su prevazišli etničke podjele i stvorili širu, inkluzivnu platformu, kako su od gerile postali regularna vojska, kako su šume i generalno priroda uticali na način ratovanja, ko je Valter i ko su drugi valteri, kako je ideologija uticala na pokret, kakvu viziju budućnosti su imali partizani? – naglašava Hašimbegović.

Izložba je nastala u okviru projekta „Wer ist Walter? Otpor protiv nacizma u Evropi”, u organizaciji crossborder factory, Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, Centre International de Formation Européenne (CIFE) i Memorijalnog područja Jasenovac, finansiran od strane Fondacije Sjećanje, odgovornost i budućnost (Erinnerung Verantwortung und Zukunft, EVZ) i Federalnog ministarstva finansija Njemačke (BMF).

Narednog dana, 4. jula 2024. godine, će projekat biti zaključen konferencijom, na kojoj će biti predstavljeni ostali rezultati projekta, digitalna platforma i naučna publikacija. Na međunarodnoj konferenciji učestvuju naučnici iz Bosne i Hercegovine i Evrope, a među njima su Ben Shepherd, Hrvoje Klasić, Miilivoj Bešlin, Xavier Bougarel, Gaj Trifković i Jens-Christian Wagner, direktor memorijala Buchenwald. Jedan od ishoda projekta je i izložba studenata dizajna iz Sarajeva, Zagreba, Berlina i Pariza, koja tematizira povezanost naslijeđa Drugog svjetskog rata i otpora sa savremenošću.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »