Izložba grupe KAMMEN

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine će u četvrtak, 28. septembra, u 20 sati biti otvorena izložba povodom obilježavanja tridesetogodišnjice djelovanja grupe KAMMEN.

Trojica umjetnika jednako predanih umjetničkom činu, izražavajući se vlastitim likovnim jezikom, osnovala su grupu KAMMEN prije trideset godina. Riječ je o Anti Kajiniću, Mirku Mariću i Edinu Numankadiću (KAMMEN), umjetnicima različitih, ali komplementarnih senzibiliteta. Prvi put ujedinjeni pod ovim imenom predstavili su se izložbom u Likovnoj galeriji Zenica 1987. godine. Povodom ove izložbe Zvonko Maković je napisao: „Daleko od svake patetike, ova djela treba zaista gledati čisitm okom. Ona ne apeliraju na ikakvu normativnu i estetsku svijest. Baš suprotno tome: estetsko shvaćanje ili podčinjavanje konvenciji /:normi/ ovi umjetnici niti prihvaćaju, niti negiraju. Takva određenja isključena su iz njihova kruga, ili točnije rečeno, ne upadaju u njihov sistem izražavanja.“ Trideset godina kasnije, unatoč svim istraživanjima i različitim putanjama umjetničkog razvoja, još uvijek se može reći isto. Izložba u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine predstavlja Kajinićev svijet bjeline, Marićevu socijalna zabrinutost i Numankadićevu intimističku paletu.

Anto Kajinić (Modriča, Bosna i Hercegovina, 1953) završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu 1977. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1980. i Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu od 1995. Osnovao je umjetničku galeriju HKD Napredak u Sarajevu 1995. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu bio je zaposlen od 1996. godine, zvanje redovnog profesora stekao je 2009. Dužnost prodekana preuzeo je 1998, a od 2007. do 2011. obnašao je dužnost dekana na istoj Akademiji.

Mirko Marić (Zenica, Bosna i Hercegovina, 1949) Školu primijenjenih umjetnosti (1970) i Akademiju likovnih umjetnosti (1976) završio je u Sarajevu. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1972. Od 1993. godine živi i radi u Gracu. Od 1995. godine radi sa RHIZOM Verein zur Förderung Medienübergreifender Kulturarbeit u Gracu, a od 2007. sa UniT-Verein für Kultur na Karl-Franzens-Universität Graz na raznim umjetničkim projektima. Dobitnik je 14 internacionalnih nagrada iz oblasti umjetnosti.

Edin Numankadić (Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 1948) diplomirao je na Katedri za likovno obrazovanje pri Pedagoškoj akademiji u Sarajevu. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1974. godine. Pored grupe KAMMEN, jedan je od osnivača umjetničke grupe 1+1+1 početkom sedamdesetih i Prostor-Oblik sredinom sedamdesetih. Jedan je od osnivača kolekcije Ars Aevi i njen stalni savjetnik. Dva puta je učestvovao u Venecijanskom bijenalu, sa Svjedocima postojanja 1993. i u sklopu selekcije Bosne i Hercegovine 2003. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »