Izložba “Gastarbajterske priče: S one strane Plive”

IZLOŽBA“Gastarbajterske priče:S one strane Plive” biće otvorena 13.06.2023. u 18:00 u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Za naziv izložbe posuđen je naslov pjesme koja je uvrštena među najljepše pjesme muzičke narodne tradicije naših krajeva. Pjesma nastaje prema melodijskoj strukturi koja je prisutna u nekoliko zemalja, a interpretirali su je popularni izvođači narodne muzike, kao što su Zehra Deović, Silvana Armenulić, Zaim Imamović, Nedžad Salković, Beba Selimović. Stihovi “Svaka tuđa zemlja, tuga je golema” su se nerijetko pjevali na druženjima jugoslavenskih radnika u inostranstvu. 

“Gastarbajterske priče – S one strane Plive”, nastale kao rezultat saradnje Muzeja Jugoslavije (Beograd) i Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine (Sarajevo), postavljaju pod muzejska svjetla radnike i radnice iz Jugoslavije na radu u inostranstvu. Ove priče, doskora, nisu bile predmet interesovanja muzejske struke, a njihova historija ostajala je na margini društvenih zbivanja. Naš cilj je osvijetliti historijsku poziciju gastarbajtera u društvu. Oni su u Jugoslaviju donosili elemente popularne kulture i bili diskretni akteri promjena. Živjeli su i radili “s one strane” jugoslovenskog iskustva, a opet ostajali povezani sa zavičajem. 

Prva verzija izložbe ,,Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče“ predstavljena je u Beogradu 2016. godine, u Muzeju Jugoslavije. Izložba koju imate priliku sada vidjeti nastala je prema idejnoj i istraživačkoj koncepciji prethodne, beogradske postavke – ali su njena sadržina i ekspozicija određeni rezultatima terenskih istraživanja po Bosni i Hercegovini.  Osnovu istraživanja čine razgovori s radnicima i radnicama različitih profila i njihovom djecom, a važan segment predstavljaju i arhivska istraživanja realizirana u saradnji s arhivima Bosne i Hercegovine. 

Stavljeni u službu interpretacije, višeglasje, estetski kontrasti i stereotipske konotacije trebaju kreirati inspirativan prostor za dijalog. Namjera nam je da podstaknemo razumijevanje i poštovanje prema velikoj žrtvi i pregnuću radnika u inostranstvu s jedne strane, i (ne)ostvarenim željama i ambicijama, s druge. Tim prije jer su pitanja odlaska u inostranstvo i danas otvorena te predstavljaju jedan od ozbiljnijih problema postjugoslovenskih društava. Omogućujući malim pričama upliv u velike historijske narative, nadamo se da ova izložba može poslužiti kao platforma za razgovor o sličnim aktualnim migracijskim procesima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »