Izložba fotografkinje Vanje Lisac pod nazivom “Masterpiece of taboo

U petak 12.11.2021. u 17 h  će u okviru projekta “Umjetnost u izlogu 2021” biti otvorena izložba fotografkinje Vanje Lisac pod nazivom “Masterpiece of taboo”. Priloge i intervjue sa umjetnicom možete snimiti u prostoru galerije u vrijeme otvorenja. Galerija Ulupubih se nalazi na adresi Koševo broj 7.

“MASTERPIECE OF TABOO” je ime izlozbe Vanje Lisac insprisane radovima Timura Stroila I ove fotografije su plod njihove suradnje.

Koji su tabui vremena u kojem zivimo? Prikaz svakodnevnice provucene kroz filter aplikacije koje ju prenose u virtuelni svijet, a u kojem sve vise boravimo I dizajniramo vlastite identitete, svakako je jedan od onih o kojem se ne progovara mnogo, narocito kroz umjetnost.

Presutno, igrajuci uloge u prostoru koji se nametnuo kao nova stvarnost, oblikujemo istinu o sebi. Profili  na drustvenim mrezama pomno osmisljeni tiramoli, a rublje koje o njega kacimo kuratorska selekcija motiva kojom se utjece na ono sto zelimo da drugi o nama znaju I misle.

Da li nas hiperestetizacija stvarnosti I nas samih oslobadja ili cini zarobljenima?

Udaljava li nas realnog zivota I pruza osjecaj prividne kontrole ili nam omogucuje da bolje ispoljimo svoj unutarnji svijet?

Autorica izlozbe, Vanja Lisac, ne nudi odgovore na ta, kao ni brojna druga pitanja koja se namecu na ovu temu, vec potice na promisljanje o njoj.

Svojim specificnim fotografskim izrazom zabiljezila je set portreta. Obradjene na nacin da djelu nadrealno, fotografije dodatno naglasavaju potencijal fabriciranja I veliki prostor za manipulaciju dojmom.

Ipak one prikazuju stvarne ljude koji su autorici pozirali za ovu prigodu. Koliko god naokolo izgledali poput fiktivnih likova, njihova fizonomija lica, kao I specificni detalji koje covjek primjeti kada se bolje zagleda, razotkrivaju ljudskost, ali I razlicitost karaktera.

Za pretpostaviti je da nakon toliko intervencija u fotografiiji, osoba na njoj gubi identitet. Medjutim, Lisac je, naprotiv, postigla suprotan efekt naglasivsi njihove specificnosti I prikazujuci ih dublje, nego sto bi se vidjelo iz klasicnog pristupa izradi portretne fotografije.

Fotografije su nastale iz inspiracije, tijekom snimanja za recentni umjetnicki concept “Baltazar District”, likovnog umjetnika Timura Stroila, u sklopu kojeg je autor, tehnikom oslikavanja minijaturnih platna, na intrigantan nacin obradio temu zivota stanovnika sarajevske mahale. Rijec je o ziivopisnim prikazima pojedinaca, zatecenih iza kucne zavjese illi na prozorskom kapku. Na ova nacin prikazana, mahala je zapravo antipod drustvenim mrezama. Likovni portreti stanovnika otkrivaju I njihovu tugu, ceznju, prevare I intrige.

Medjutim, fragmeni tih zivota naslucuju se iz njihovih izraza lica I polozaja tijela, sto ostavlja puno prostora masti I osobnom dojmu.

Tako se Lisac I Stroil, ne samo stilski, vec I tematski nadopunjuju.

Fotografije su uradjene specificnom tehnikom, aplicirnjem 3D materijala na fotografije isprintane na canvas.

Dio ekipe sa snimanja su:

Makeup:  Maja Talovic

                  Ado Karisik

                 Adi Hasic

Frizure:    Ensar Dervisbegovic

                Ado Karisik

Modeli:   Dzejla Mahmutovic

                Denin Balta

                Mak Pekusic

                Amila Berbic

                Mirza Odobasic

                Ana Pekez

Styling:   Aleksandra Lovric

               Barbara Stroil

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »