Izložba fotografija “WOMAN TO WOMAN”

Otvorenje izložbe fotografija “WOMAN TO WOMAN”, će biti upriličeno u petak, 21. oktobra 2022. godine u 19:00 sati, u galeriji Collegium artisticum.
Austrijski kulturni forum Sarajevo, u saradnji sa KUMA International, predstavlja izložbu fotografija “Woman to Woman“, čiji je kustos austrijski fotograf KURT KAINDL / Fotohof Salzburg. Izložba prikazuje jukstapoziciju fotografija fotografkinja INGE MORATH i GERTI DEUTSCH, koje potječu iz
arhive galerije Fotohof Salzburg. Svaki diptih sastoji se od po jedne fotografije dviju fotografkinja koje na taj način posthumno ulaze u imaginarni dijalog o liku žene.
Odabirom fotografija na ovoj izložbi se po jedna fotografija ovih fotografkinja stavlja u odnos jedna prema drugoj: vizualne analogije, sadržajni kontrasti, slična ali i suprotna formalna rješenja jedinstvenost obje fotografkinje čine još vidljivijom. Prijedlog za ovaj novi urednički odabir došao je od Austrijskog kulturnog foruma u Kijevu, koji je želio doprinos programu “KALLIOPE Austria” koji u fokusu ima žene. Cilj ovog programa je da predstavi doprinos žena u društvu, politici i kulturi. U nastaloj izložbi ovaj fokus je dodatno podcrtan time što su iz opsežnog opusa obje fotografkinje odabrane samo fotografije žena.
Iz perspektive dvije generacije u oba fotografska opusa postaje vidljiva njihova intenzivna posvećenost ženama. Nijedna umjetnica nije branila prava žena u javnim akcijama, ali su se obje morale vrlo rano afirmirati u profesijama i društvenim grupama u kojima dominiraju muškarci. Obje su odabrale put
otvorenog i duboko naklonog prikaza slike žene. S ove tačke gledišta, Gerti Deutsch i Inge Morath ne samo da se susreću u slučajnom trenutku svog života, već ih povezuje dublja ženska perspektiva i umjetničko uvjerenje koje postaje vidljivo u izložbi.
Otvorenju izložbe će prisustvovati kustos Kurt Kaindl i u subotu 22. oktobra u 16:00 sati održati predavanje u sklopu kustoskog vođenja kroz izložbu.
Izložbu “WOMAN TO WOMAN“ možete pogledati do 4. novembra 2022. godine, od ponedjeljka do subote u terminu od 10:00 do 18:00 sati.

Gerti Deutsch i Inge Morath – susret
Gerti Deutsch, fotografkinja iz jevrejske bečke porodice, s usponom nacionalsocijalizma je morala otići u egzil u London i tamo je radila kao jedna od rijetkih fotografkinja za epohalni časopis Picture Post. Godine 1951. Inge Morath, koja je do tada kao istraživačica i autorica tekstova radila za Magnum u Parizu, udala se za engleskog novinara Picture Posta Lionela Bircha. Ove dvije žene su se vjerovatno upoznale preko zajedničkih prijatelja – Inge Morath na
početku svoje karijere, Gerti Deutsch kao već etablirana fotografkinja koja je od 1938. godine radila brojne reportaže za Picture Post.
Prva sačuvana fotografija koju su potpisale obje žene je iz 1951. godine: suptilno ironična fotografija koja prikazuje čistačice na pozornici dvorane Salzburškog festivala. Kasnije postoje dodatni pojedinačni dokazi o saradnji, koja se završava najkasnije kada se Inge Morath vraća u Pariz, a zatim odlazi u SAD da započne svoju uspješnu međunarodnu karijeru kao jedna od prvih fotografkinja za Magnum. Gerti Deutsch je svoju fotografsku karijeru završila početkom 1960-ih.
Ovaj kratki lični i profesionalni susret dvije fotografkinje je polazna tačka izložbe “Woman to Woman” (“Žena ženi“). Ova jukstapozicija postala je moguća tek nakon što su radovi obje fotografkinje našli zajednički dom u FOTOHOF arhivu (Salzburg). Tek tokom obrade njihove ostavštine je otkriven ovaj odnos, koji je ranije bio nepoznat.
Odabirom fotografija na ovoj izložbi se po jedna fotografija ovih fotografkinja stavlja u odnos jedna prema drugoj: vizualne analogije, sadržajni kontrasti, slična ali i suprotna formalna rješenja jedinstvenost obje fotografkinje čine još vidljivijom. Prijedlog za ovaj novi urednički odabir došao je od Austrijskog kulturnog foruma u Kijevu, koji je želio doprinos programu “KALLIOPE Austria” koji u fokusu ima žene. Cilj ovog programa je da predstavi doprinos žena u društvu, politici i kulturi. U nastaloj izložbi ovaj fokus je dodatno podcrtan time što su iz opsežnog opusa obje fotografkinje odabrane samo fotografije žena.
Iz perspektive dvije generacije u oba fotografska opusa postaje vidljiva njihova intenzivna posvećenost ženama. Nijedna umjetnica nije branila prava žena u javnim akcijama, ali su se obje morale vrlo rano afirmirati u profesijama i društvenim grupama u kojima dominiraju muškarci.
Obje su odabrale put otvorenog i duboko naklonog prikaza slike žene. S ove tačke gledišta, Gerti Deutsch i Inge Morath ne samo da se susreću u slučajnom trenutku svog života, već ih povezuje dublja ženska perspektiva i umjetničko uvjerenje koje postaje vidljivo u izložbi.

Salzburg 2020.
Kurt Kaindl i Brigitte Blüml-Kaindl

Gerti Deutsch (* 1908. u Beču, Austrija, † 1979. u Leamington Spa, Velika Britanija)

Odrasla kao jedino dijete u jevrejskoj porodici, sa 16 godina je počela da studira na Muzičkoj akademiji u Beču, ali se kasnije okrenula fotografiji. Svoju fotografsku izobrazbu je stekla od do 1934. godine na Institutu za nastavu i istraživanje grafike u Beču. Nakon boravaka u Parizu i Londonu, Gerti Deutsch se nakratko vratila u Beč. Međutim, zbog sve lošije situacije za Jevreje i boljih izgleda za posao, ubrzo se trajno preselila u London. Godine imala je svoju prvu izložbu u Austrijskom kulturnom udruženju u Londonu, preteči Austrijskog kulturnog foruma. Godine 1938. počela je raditi kao slobodna fotoreporterka i
fotografkinja za časopis Picture Post.
Između 1937. i ranih 1960-ih napravila je brojne foto reportaže za časopise Picture Post, Nova, Holiday, Queen, Harper's Bazaar, The Tatler i za švicarske časopise Atlantis i L'Oeil. Gerti Deutsch se 1960-ih povukla iz fotografskog posla.
Tokom svog života, Gerti Deutsch je imala samo dve velike izložbe, obje u Londonu: retrospektivu 1958. u “Austrijskom institutu“ i izložbu svoje reportaže o Japanu na “Trade Fair Olympia“ 1962. godine. Nakon što je ponovo otkrivena, 2010. godine održana je izložba u Austrijskom kulturnom forumu u Londonu, nakon čega je uslijedila opsežna monografska izložba u salzburškoj galeriji FOTOHOF uz objavljivanje biografije. Cjelokupna njena umjetnička
ostavština nalazi se u FOTOHOF arhivu.

Inge Morath (* 1923. u Grazu, Austrija, † 2002. u New Yorku, SAD)

Rođena Ingeborg Mörath u Austriji kao kćerka dvoje naučnika, sa roditeljima se 1930-ih prvo preselila u Darmstadt, a kasnije u Berlin. Na kraju rata izbjegličkim vozom je pobjegla iz Berlina u Salzburg, gdje je radila kao novinarka za američku vojnu administraciju. Kasnije se preselila u Beč, gdje je radila kao likovna urednica za Heute. Ovaj novinarski kontakt doveo ju je do agencije Magnum u Parizu. Kao asistentica Henrija Cartier-Bressona analizirala je kontaktne ispise i pratila razne fotografe na njihovim putovanjima. Tokom putovanja u Veneciju, Inge Morath je otkrila svoj talenat i ljubav prema fotografiji i počela da snima prve vlastite fotografije.

Godine 1953., nakon fotografske prakse kod Simona Guttmanna u Londonu, počela je raditi kao fotografkinja za Magnum. Putovala je u Iran, Irak, Siriju i Jordan (1956.), uz Dunav (1957. i 1958.), u Meksiko, Tunis, Austriju, Italiju, Njemačku, SAD i Čehoslovačku. Godine 1956. objavila je svoju prvu knjigu “Guerre à la tristesse“ i otvorila svoju prvu izložbu u galeriji Würthle u Beču. Inge Morath je 1960-ih godina otišla u Sjedinjene Države i Magnumov ured u New Yorku postao je nova polazna tačka za njena putovanja. Te godine je na snimanju filma “Misfits“ (sa Marilyn Monroe u glavnoj ulozi) upoznala dramskog pisca Arthura Millera. Vjenčali su se 1962. godine i iste godine rodila im se kćerka Rebecca. Par je zajedno objavljivao knjige o Rusiji i Kini, a živio je u Roxburyju, blizu New Yorka. Inge Morath je 1991. godine dobila Austrijsku državnu nagradu za fotografiju, koja je tada dodijeljena prvi put. FOTOHOF je objavio brojne knjige njenih fotografija, a u FOTOHOF arhivu se nalazi veliki dio njene umjetničke zaostavštine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »