Izložba fotografija “identity” Mladena Pikulića

Javna ustanova Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo organizovat će  izložbu fotografija “identity” BH fotografa Mladena Pikulića, u subotu 9. marta, u Foto galeriji Jelićeva, sa početkom u 19 sati.

Fotografija je u Pikulićevom životu prisutna od samog djetinjstva, zahavljujući bratu, Nini Pikuliću, uredniku fotografije sarajevskog AS-a i Oslobođenja. Ubrzo nakon stečenog fakultetskog obrazovanja, Pikulić počinje raditi kao fotoreporter u Oslobođenju te postaje član ULUPUBiH, gdje je pred sami rat dva puta za redom osvajao godišnju nagradu za fotografiju. Dobitnik je i brojnih međunarodnih nagrada i priznanja. Za vrijeme studija žurnalistike već je postao profesionalni fotoreporter u Oslobođenju. Rock koncerti i tema akta bili su glavna tema njegovog rada sve do rata. Učestvovao je na bezbroj izložbi i za svoj rad dobio je mnoge nagrade od kojih izdvajamo dvije godišnje nagrade za fotografiju ULUBiH-a. Posljednjih dvadeset godina uspješno vodi svoju foto agenciju Fotoland u Rotterdamu. Ispred njegovog objektiva stajale su sirijske izbjeglice, poznate ličnosti iz umjetnosti i kulture, kraljevska porodica i premijeri Holandije. Prikaze njegovih foto monografija i izložbi objavile su sve vodeće holandske novine kao i neki svjetski mediji poput BBC-a, Washington Post-a i British Journal of Photography. Za svoj rad u Holandiji dobio je nekoliko međunarodnih i holandskih nagrada od kojih je najznačajnija svjetska foto nagrada International Photo Awards Alzheimer i holandska nagrada Zilveren Camera, druga nagrada u kategoriji portreta.

Godine 1975., koja je proglašena Međunarodnom godinom ženeUN su službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena. Danas mnoge organizacije u svijetu obilježavaju Međunarodni dan žena, a neke se nastoje izboriti da postane državnim praznikom u kojima to još nije. Tim povodom Javna ustanova Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, 7. marta  organizovat će multimedijalni umjetnički program ”Majci s ljubavlju” u kojem će učešće uzeti mališani iz projekata škole baleta, glume, slikanja, plesa, pjevanja…

Program će biti održan  u velikoj sali Centra kulture i mladih-Jelića broj 1., sa početkom u 18 sati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »