Izložba Collegium artisticum

 

Godišnja Šestoaprilska izložba, ili Salon „Collegium artisticum“ posjeduje karakter kolektivnosti kao vrijednost koju treba njegovati, u ime datuma kojem je posvećena, 6. aprilu 1945., Danu oslobođenja Sarajeva, i u ime sjećanja na bosansko-hercegovačku avangardu koju je predstavljala umjetnička grupa „Collegium artisticum“ (1939-1941). To je prilika da tri umjetnička udruženja Bosne i Hercegovine – Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBIH), Asocijacija arhitekata  (AABIH) i Udruženje likovnih umjetnika (ULUBIH) – zajednički organizuju izložbu stvarajući platformu za prezentaciju djela svojih članova. Nosilac organizacije i vizualnog identiteta ovogodišnje izložbe je Udruženje likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti i diyajnera (ULUPUBIH).

Collegium artisticum je manifestacija koja okuplja najveći broj domaćih likovnih umjetnika na jednoj izložbi. Ove godine, radove izlaže 163 umjetnika: 43 člana ULUPUBIH-a (uz 10 novoprimljenih članova), 29 članova AABIH-a i 81 član ULUBIH-a. Izložba je selektivnog tipa, što znači da su umjetnički savjeti udruženja za izlaganje odabrali selekciju najboljih radova od onih koji su bili prijavljeni za izlaganje.

collegium_artisticum

I ovogodišnja izložba “Collegium artisticum“ predstavlja djelimičan uvid u aktuelnu bosanskohercegovačku umjetničku produkciju i zbivanja na području likovne i primijenjene umjetnosti, dizajna i arhitekture. Kao i prethodnih godina dominira raznolikost koja proizlazi iz individualnih pristupa i senzibiliteta, a koja je rezultat pluralističke, heterogene i eklektične situacije.

U vremenu u kojem, kako većina smatra i ističe, ne postoji kritika i stručna valorizacija umjetničkih djela, ne postoji tržište, otkup djela, te da samo rijetki/e uspijevaju živjeti od svog rada, iznenađuje da umjetnici i umjetnice ipak pronalaze motivaciju, snagu, volju da stvaraju i predstavljaju svoja djela na izložbama … Ipak, treba istaći, da je jedna od vrijednosti ove izložbe dodjela nagrada i priznanja za najbolja ostvarenja prema odlukama stručnih komisija koje biraju udruženja, što, bez sumnje, predstavlja izvjestan dodatni poticaj umjetnicima/umjetnicama (naročito onima mlađe generacije), njihovim idejama i stvaralaštvu.

Na otvaranju će biti dodijeljena 3 Grand prixa, po jedan za svako udruženje. Osim toga, žiriji su dodijelili i pojedinačne nagrade ULUPUBIH u oblastima ilustracije, oblikovanja plakata, scenografije, oblikovanja keramike, modnog dizajna i produkt dizajna, dok su ULUBIH dodijelili nagrade za crtež, slikarstvo i vajarstvo. Arhitekte su nagradili izvedene radove kao i enterijer i ideju.

Ponekad nam upravo podsjetnici, poput ove izložbe i trebaju da se u nasrtajima svakodnevne agresivne retorike uvjerimo da zajedništvo, međusobni dijalog i želja za ostvarivanjem nekih trajnijih i humanijih vrijednosti među nama još uvijek postoje. Za one koji se osjećaju i misle na taj način, tri strukovna bosanskohercegovačka udruženja predstavljaju pravu adresu, a njihova zajednička izložba koja svoje trajanje bilježi još od 1975. godine najbolji je povod za uspostavljanje i barem na trenutke dijeljenje jednog, od sumorne svakodnevnice drugačijeg ambijenta.“

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »