IYMA program 56. MESS-a predstavlja mlade umjetnike i umjetnice iz cijele Evrope

U okviru 56. Internacionalnog teatarskog festivala MESS i ove godine će se održati IYMA (International Young Makers in Action) program u okviru kojeg će biti prikazane četiri predstave u zvaničnoj festivalskoj selekciji, te scensko čitanje u MESS OFF programu. Ove godine na 56. MESS-u u IYMA selekciji su predstave «Ispravak» iz Češke Republike, «Konferencija ptica» iz Slovenije, «Iza kulisa Biskvit zemlje» iz Ujedinjenog Kraljevstva, te «Forecasting» iz Francuske, kao i «Projekat:Pravda» nastao regionalnom saradnjom akademija BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Slovenije. Od samog početka programa Festival MESS čini IYMA platformu zajedno sa festivalima kao što su ACT festival, Bilbao, Španija, BE FESTIVAL, Birmingham, Ujedinjeno Kraljevstvo, ITs Festival, Amsterdam, Holandija, ITSelF, Varšava, Poljska, te Short Theatre, Rim, Italija.

Kroz IYMA program mladim umjetnicima i umjetnicama omogućava se predstavljanje publici u svim dijelovima Evrope, tako što im se kroz posebne festivalske programe nudi prilika ne samo da izvode svoje predstave, nego i sretnu sa kolegama i kolegicama, kao i festivalskim programerima. IYMA je najopušteniji dio MESS-a. To ne znači najmanje ozbiljan i temeljit, štaviše. IYMA označava mladost i energiju, estetski i tematski subverzivne predstave, britkost u promišljanju svijeta, duhovitost i zadivljujuću maštovitost, istakla je Selma Spahić, selektorica Festivala MESSPrva predstava koja će ove godine biti izvedena na 56. MESS-u i prije svečanog otvaranja je predstava Ispravak plesne skupine VerTeDance koja je kreirala jedan izuzetno britak komad o našem pomanjkanju slobode, našem osamljivanju i našoj moći odlučivanja. Teatralnošću, koreografskim momentima i suptilnim humorom, «Ispravak» pokazuje da dostizanje slobode često ide rame uz rame sa gubitkom. Predstavu je režirao Jiří Havelka a na programu je u petak, 30.09. u 18 sati u SARTR-u. correction_vertedance_fotografija_vojtechbrtnicky

“Konferencija ptica” je završni rad rezidentne rediteljice u Glej Teatru iz 2015. godine, Nine Rajić Kranjac, te istovremeno njen magistarski rad na programu za Teatarsku i radio režiju na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju Univerziteta u Ljubljani. Predstava se igra za publiku koja broji 40 osoba koje zajedno sa glumačkom ekipom krenu otkrivati tekst Fariduddina Attara koji su još 1979. u predstavu pretočili Jean-Claude Carrière i Peter Brook. Predstava igra u subotu 01.10. u 22 sata u Pozorištu mladih.

Jess Thom ima Touretteov sindrom, poremećaj zbog kojeg 16.000 puta dnevno ponovi riječ “biskvit”. To neobično neurološko stanje omogućava joj da ima jedinstven pogled na život, pogled koji ona sad prezentira svijetu predstavom «Iza kulisa Biskvit zemlje». Ova predstava dviju žena kombinira komediju, lutkarstvo, pjesmu i nevjerovatne tikove kako bi istražila spontanost, kreativnost, invalidnost. Jess neurološki nije u stanju držati se teksta te je stoga nemoguće imati dvije iste predstave. I tu počinje sva zabava. (Nedjelja, 02.10, 20 sati, Pozorište mladih).

Autori Giuseppe Chico i Barbara Matijević performansom «Forecasting» propituju banalnost načina komunikacije. Na sceni, izvođačica drži laptop na čijem monitoru se prikazuju video zapisi sa Youtubea, odabrani da odgovaraju prirodnoj ljudskoj veličini. Monitor postaje mjesto gdje se ukrštavaju tijelo izvođačice i dvodimenzionalni svijet slika koje predstavljaju neke druge ljude na nekim drugim mjestima. (Četvrtak, 06.10, SARTR, 18 sati)

forecasting_fotografija_florianleduc

Tokom 2015. i 2016. godine sedam je umjetničkih timova na partnerskim akademijama pripremalo dramske komade, koji se objedinjeni premijerno prikazuju na 10. Kazališnoj reviji Akademije dramskih umjetnosti  pod zajedničkim nazivom Projekt: Pravda. Svih sedam bit će prikazano također u okviru IYMA programa, ali u okviru MESS OFF selekcije.

U petak 30. septembra počinje 56. Internacionalni teatarski festival MESS koji će trajati do 9. oktobra, a kompletan program i sve ostale informacije dostupne su na www.mess.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »