Interview.ba: Ron Haviv – Kijev proživljava opsadu Sarajeva i Vukovara

Sve je isto, a opet nije kad se porede ratovi u BiH, Hrvatskoj, Kosovu i Ukrajini. Ista je želja za odbranom, ali različita svjetska podrška, govori za Interview. ba jedan od najboljih fotografa svijeta
Razgovarala: Senka KURT

Ron Haviv je naš stari poznanik. Jedan od najznačajnijih fotografa danas. Strastveni bilježnik u preko 100 zemalja svijeta, pred njegovim očima prohujao je užas više od 25 ratova, konflikata, sukoba. Na žalost i kod nas.

Njegove čuvene fotografije iz Bijeljine, Vukovara, logora koji su i nakon Drugog svjetskog rata nikli u BIH, ostale su trajno svjedočanstvo. I gdje je ovih dana Ron Haviv? Pa u Kijevu.

Haviv: Fotografija iz Irpina, grada kijevske oblasti

Kratko smo razgovarali s njim. O ratu i miru. I lekcijama koje niko nije naučio.

– Kijev i dalje čeka nove napade. Ja sam veći dio na frontu i predgrađima, fotografiram, dokumentiram etničko čišćenje koje se dešava dok ljudi bježe ili ih protjeruju ruske snage – kazao je za Interview.ba Haviv.

– Umjesto „možemo li vjerovati da je u Europi u 20. stoljeću bio rat“, sad razgovaramo „možemo li vjerovati da je u Europi, u 21. stoljeću rat“?

Majka Anna i u skloništu rođeni dječak. Kijev, početak marta 2022. (Foto Ron Haviv)

I ovo što se danas dešava sa Ukrajinom Haviva podsjeća, a opet je jako različito sa ratovima koji su ne tako davno prohujali našom regijom.

– Svaki rat je svoj, ali sličnosti sa BiH, Hrvatskom i Kosovom su na neki način jake. A opet je sve tako različito. Slično je da preko noći postanete vojnik, slično je vjerovanje u ispravnost odbrane od „superiornijeg“ agresora. Različita je svjetska podrška danas – kaže Haviv.

Kaže kako mu se čini da će ovo biti dug rat i da smo tek na početku. Ukrajinci se ponašaju baš kao svi koji se bore za svoj grad, zemlju, opastanak.

 Tanka je linija između onih koji se sklanjaju i onih koji se bore i daju podršku borbi. Za sada im dobro ide, ali zavisi gdje su, šta se dešava. Čini  mi se da se dešava opsada kakva je bila u Vukovaru ili Sarajevu – navodi Haviv.

I priznaje da mu je nevjerovatno, nevjerovatno da 30. godina od početka rata u BiH, odnosno na prostorima bivše Jugoslavije.

Upravo zbog činjenice da je prošlo stoljeće obilježeno krvavim ratovima, da nam je rat pred vratima, Haviv smatra da su nam Europa i ostatak svijeta ipak kroz Ukrajinu uputili snažnu poruku.

– Branite se, uvijek postoje granice onoga što može biti učinjeno. Samo odbrana ovisi od vas, sve drugo su riječi i obećanja – kaže Haviv.

U Kijevu je nešto više od mjesec. I vidio je kakve promjene zadese grad kojeg ubijaju.

I kako postaje grad u opsadi. Grad kojem oduzimaju sve. I prošlost i sadašnjost. Za sada i budućnost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »