“Hrabre žene Kruščice” ponovo pred napadom investitora

Poziv na Javnu raspravu za izdavanje prethodne vodne saglasnosti po zahtjevima investitora GENNA i HIGRAKON u postupku pribavljanja urbanističke saglasnosti, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, „podigao je na noge“ sve stanovnike Kruščice-Viteza, a posebno nas, hrabre žene Kruščice.

Iako je Općinsko vijeće Vitez 29. aprila 2021. dodine donijelo Zaključak u kome je podržan zahtjev javnosti i Hrabrih žena Kruščice da se zabrani gradnja malih hidrocentrala (MHE) dvije centrale na Kruščici brisanjem iz Nacrta Prostornog plana SBK/KSB za period 2005.-2015, investitori i njihovi interesni mentori ne odustaju od gradnje MHE na Kruščici, te su zakazali Javnu raspravu za utorak 05.10.2021. u 10 sati u sali općine Vitez.

„Presudama Kantonalnog suda Novi Travnik koje su poznate i ministarstvu i investitorima poništene su sve dozvole vezana za gradnju MHE na rijeci Kruščici (okolišne dozvole, urbanističke suglasnosti i građevinske dozvole). U međuvremenu Ugovori i Anexi o koncesiji za gradnju MHE u Vitezu, koji je donesen još davne 2007.godine je istekao, tako da sve ove činjenice idu u prilog našem stavu i mišljenju da je bespredmetno pokretati novu proceduru oko izgradnje dvije MHE“, istakla je Mika Tibold. „ Javnost i stanovnici Kruščice neće dozvoliti nikakve aktivnosti kojima bi se ugrozio opstanak naše rijeke. Svaki budući pokušaj kantonalnih vlasti i resornih ministarstava osuđen je na neuspjeh, jer prvo pravilo  za izdavanje bilo kakvih dozvola je saglasnost i podrška lokalnog stanovništva, a to vi gospodo iz Ministarstva vrlo dobro znate, MI ne podržavamo izgradnju ovih centrala i valjda vam je to do sada bilo jasno“, zaključuje g-đa Tibold.

„Našu rijeku želimo sačuvati po svaku cijenu kao mjesto za odmor, rekreaciju, sport i kupanje, mjesto gdje će svaki stanovnik Kruščice i šire regije moći doći i uživati i koristiti vodu onako kako to propisuje Zakon o vodama FBiH. Puno je pitanja na koje mi nikada, pa ni sada, nemamo odgovore, navest ćemo neka: Ko ima prioritet korištenja vode? Lokalno stanovništvo koje treba imati pitku vodu u svojim domaćinstvima ili neki privatni investitor koji namjerava ubaciti pitku vodu u cijevi i ostaviti stanovništvo bez vode.  Da li je iko ikada mjerio protok vode i odredio ekološki prihvatljiv protok? Da li su provođeni bilo kakvi istražni radovi i po kojoj metodologiji?,  dodaje predsjednica Ekološkog društva Bistro i hrabra žena Kruščice, Amela Zukan.

„Zbog svega navedenog, naš stav je jasan – MI vodu ne damo i ne postoje uvjeti za ostvarivanja prava na vodu podnosioca zahtjeva, kao i način ostvarivanja tih prava“, zaključuje g-đa Zukan.

 „Hrabre žene Kruščice“ već godinama ukazuju na netransparentnost i nezakonitost provedenih procedura i postupaka za izdavanje dozvola za gradnju MHE na rijeci Kruščici. Žene su svojim tijelima spriječile investitore da započnu izgradnju MHE tako što su u više navrata blokirale prolaz građevinskim strojevima na „mostu“ koji će postati simbol otpora običnog čovjeka pravnom nasilju zarad privatnih interesa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »