Hommage Radmilu Bati Zurovcu

Kamerni teatar 55 domaćin je multimedijalnom projektu «Bato i prijatelji», u Sarajevu, u srijedu 13. 6. 2018., u 18,00 sati. Tim povodom, dan ranije, u utorak, 12. 6. 2018., u 11,00 sati biće upriličena konferencija za štampu.

Riječ je o hommage-u Radmilu Bati Zurovcu, jednom od najznačajnijih autora i urednika Radio Sarajeva (od maja 1992. Radio Bosne i Hercegovine) a koji se realizuje po ideji Zije Dizdarevića.

Zurovac je bio vrstan kreativac, urednik Obrazovnog, Muzičko-revijalnog i Dokumentarno-zabavnog programa Radio Sarajeva, te gradskog programa Sarajevo 202 i Drugog programa Radio Sarajeva i zamjenik odgovornog urednika Radio programa. Zurovac je pokretač velikih jezičkih projekata Radio Sarajeva – Pravopisne lige, potom Lige mladih lingvista. Prvi je dobitnik u Radio Sarajevu velikog međunarodnog priznanja – Prix Japon.

Zurovac je bio i vrstan muzičar. Osnivač je čuvenog ansambla «Prijatelji», čija preteča je bio «Oktet Radmila Zurovca».

Sjećanje na Radmila Batu Zurovca, 25 godina nakon smrti, biće u Kamernom teatru predstavljeno rječju, slikom i muzikom – putem audio i video snimaka, slajdova i nastupa uživo. Među učesnicima biće i oktet «Prijatelji». Program će snimati Radio i Televizija BiH.

Urednici, scenaristi i voditelji su Goranka Oljača i Valerijan Žujo, a suvoditelj je Rinko Golubović. Režiser je Miralem Ovčina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »