Hoće li djeca sa poteškoćama u razvoju krenuti u školu 29. januara

Savjet roditelja Udruženja EDUS uputio je otvoreno pismo premijeru KS, Elmedinu Konakoviću, te članovima Skupštine KS na čelu sa predsjedavajućom, Anom Babić, u vezi sa provođenjem zaključaka donesenih na 35. sjednici ovog zakonodavnog tijela. Iako se Vlada KS nakon prezentacije elaborata Savjeta roditelja EDUS-a obavezala da će u roku od 15 dana formirati interresornu grupu za sistemsko rješavanje pitanja programskih, prostornih i kadrovskih rješenja za djecu sa poteškoćama u razvoju te da će za navedenu namjenu izdvojiti potrebna finansijska sredstava i obezbijediti adekvatan prostor do kraja školske godine 2017/2018, ovi zaključci nisu adekvatno implementirani.

Iz Savjeta roditelja Udruženja EDUS istakli su da formiranje interresorne grupe nije učinjeno u predviđenom roku te da je Vlada kao rok za kreiranje prijedloga za javnu raspravu dala period od 30 dana, iako je Skupština KS za te potrebe naložila rok od tri mjeseca. “Pored činjenice da je ovaj rok prekratak te da može dovesti samo do ishitrenih i kratkoročnih rješenja koji prolongiraju stvarno rješavanje problema, sastav interresorne grupe ne odgovara potrebnim stručnim kvalifikacijama i znanjima iz ove oblasti. Od ukupno četrnaest članova interresorne grupe, samo dva člana posjeduju kvalifikacije i stručna  znanja iz ove oblasti, a najveći propust u svemu je činjenica da u grupu nije imenovan predstavnik Savjeta roditelja koji je svojim vlastitim znanjem kreirao elaborat koji je prezentovan Skupštini i koji je trebao biti polazna osnova za formiranje i rad interresorne grupe“, navedeno je u otvorenom pismu te naglašeno da je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS u potpunosti ignorisalo dostavljenu molbu i prijedlog za imenovanje predstavnik Savjeta roditelja u interresornu grupu.

Iako je interresorna radna grupa formirana 11.12.2017. godine, njen prvi sastanak je održan tek 17.01.2018. godine i to nakon medijskog pritiska. Nakon poziva primljenog putem SMS-a, predstavnica Savjeta roditelja ipak je prisustvovala prvom sastanku, ali je nakon glasnog negodovanja drugih članova fizički odstranjena sa sastanka“, naveli su roditelji.

U prijedlogu novog budžeta našla se i nova stavka u iznosu od 600 000 KM za Strategiju inkluzivnog obrazovanja i implementaciju zaključaka Skupštine KS. Savjet roditelja smatra da je ovaj iznos sramotno mali i nedostatan za realizaciju planiranog rješenja, naročito kada se ima u vidu da Strategija još nije usvojena i nejasno je da li su sredstva namijenjena aktivnostima na usvajanju Strategije ili realizaciji zaključaka Skupštine. Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS do danas nije sprovelo niti jedan element prostornog i kadrovskog rješenja za svu djecu sa poteškoćama u razvoju u KS do kraja školske 2017/2018 godine, što predstavlja konstantan izvor frustracije roditelja koji mjesecima iščekuju neke konkretne korake za rješavanje situacije. Podsjećanja radi, novo polugodište školske godine 2017/2018 počinje 29.01.2018. godine.

Trenutna situacija ovog slučaja je takva da je ugovor roditelja sa JU Zavod Mjedenica istekao 31.12.2017. godine, zgrada bivše škole “Isa beg Ishaković” još uvijek nije nikakvim pravnim aktom dodijeljena JU Centar Vladimir Nazor, a ista ustanova istovremeno nije izvršila preregistraciju djelatnosti, dok o upošljavanju potrebnog kadra nema ni naznaka.

Predsjedavajuću Skupštine KS, Anu Babić, pozivamo da zaštititi dignitet donesenih zaključaka u njihovom sprovođenju i pokaže autoritet parlamentarne većine, dok premijera KS, Dinu Konakovića, pozivamo da poništi rješenje o osnivanju interresorne grupe, detaljno pojasni namijenjeni budžet u iznosu od 600 000 KM, jasno kaže očekivani datum početka nastave za djecu s poteškoćama u razvoju u osnovnoj školi na području Općine Novo Sarajevo i očekivani datum registracije predškolske ustanove pri JU Centar Vladimir Nazor, kao i status potrebnog kadra za rad po EDUS obrazovnom programu te izdvajanje finansijskih sredstava za sve navedeno

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »