HMC Projekat stipendiranja

Djevojke i mladići, koji će na početku naredne školske godine imati najmanje 16 a najviše 17 i po godina, mogu postati dobitnici stipendija u Velikoj Britaniji učešćem u procesu selekcije koji u njihovim zemljama organiziraju akreditovane agencije i razgovora na engleskom jeziku u glavnim gradovima njihovih zemalja, koje će s njima obaviti članovi HMC projekta.  Selekcija se vrši putem vrednovanja rezultata na testiranju, ocjena i preporuka iz škola iz kojih dolaze, poznavanja pisanog i govornog engleskog jezika, kao i uspjeha na razgovorima.

Pored ove formalne selekcije, puno pažnje se pridaje tome koliko su učenici sposobni i koliko žele da se prilagode na život u drugačijoj sredini i doprinesu životu jedne britanske škole svojom vlastitom zainteresiranošću i entuzijazmom.

Dobitnici stipendija se raspoređju u škole u cijeloj Velikoj Britaniji, koje imaju veoma visoke standarde akademskih, sportskih i kulturnih postignuća.  Škole nude puno pokriće troškova školarine, ishrane i smještaja, a HMC projekat dodaje skroman iznos za dodatne toškove, kao što su troškovi putovanja i drugih aktivnosti.  Ukupna vrijednost stipendije iznosi 30.000 funti godišnje.

Članovi HMC projekta su uglavnom nekadašnji ili sadašnji direktori srednjih škola, u bliskim vezama sa školama uključenim u program.  Škole uključene u program su internatskog tipa, tako da stipendisti postaju puni članovi obrazovne zajednice, a njihovi nastavnici odgovorni za njihov napredak i dobrobit.  Svaka škola ima kontakt osobu za veze sa HMC projektom, a posebno sa HMC Koordinatorom za učenička pitanja, kako bi se stipendistima na odgovarajući način ograniziralo slobodno vrijeme na proljetnom i jesenskom raspustu i druga dešavanja.

Ova dvogodišnja puna stipendija ima ukupan budžet od 30.000 do 40.000 funti.

Prijave za stipendije, koje pored aplikacijskog obrasca, fotografije, eseja na engleskom jeziku i izjave roditelja, se šalju preko nacionalnih koordinatora od 1. oktobra 2018. do 15. decembra 2018. godine.

Obrasci su dostupni na web stranici www.udruzenjeplus.ba, a dodatne informacije se mogu dobiti putem maila udruzenjeplus@gmail.com ili telefona 061 160 789 i 061 171 095.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »