Historijski muzej BIH slavi rođendan!

Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine 25.11.2016. godine slavi pola stoljeća od otvaranja Muzeja za javnost. Tim povodom na taj dan posjetite Muzej koji organizuje dan otvorenih vrata: Muzej će za posjete biti otvoren od 12:00 do 23:00

 

 Prije 50 godina, 25. novembra 1966. godine, Muzej revolucije BiH pozvao je građane Bosne i Hercegovine na svečano otvorenje izložbe u novoj, namjenski napravljenoj zgradi. Izložba, koja je najavljivana kao „prikaz revolucije“ i „priča o velikoj epopeji“, dočekana je sa velikim nestrpljenjem i oduševljenjem. Na isti dan, pedeset godina nakon velikog otvorenja, Muzej otvara građanima svoja vrata i poziva ih da nam se pridruže u obilježavanju rođendana. Družimo se uz muziku, istražujemo muzejske kolekcije i priče, bilježimo svoje uspomene koje se odnose na Muzej i učimo kako se čuva kulturno-historijsko naslijeđe!

 PROGRAM

 JAJALIŠTE/ EGG CHALLENGE 20:00-20:45; 21:15-22:00; Jajolet 22:15

Pozivamo vas da nam se pridružite u novom i drugačijem izazovu zvanom JAJALIŠTE. Izazov je da na kreativan i zabavan način zajedno otkrijemo kako pakovati i rukovati muzejskim eksponatima. Jajalište je simulacija pripreme muzejskih eksponata za transport. Prijavite se kao tim ili pojedinačno i zabavite s nama.

TRAGALIŠTE/ TREASURE HUNT 20:00-21:00, 21:30-22:30

Da li ste ikada sanjali da budete u ulozi detektiva? Sada to i možete biti i to baš u našem Muzeju! U sklopu radionice Tragalište uplovite u nezaboravnu avanturu, dešifrujte skrivene poruke, istražite dijelove Muzeja i pronađite kulturno-historijsko blago. Prijavite se kao tim ili pojedinačno, pobjednički tim očekuje nagrada!

CRTALIŠTE KOLEKTIV KREAKTIVA / JOINT PAINTING 20:00-23:00

Interaktivna i performativna radionica Crtalište zamišljena je kako bi umjetnici/ce i građani/ke komunicirali linijom i bojom u prostoru zajedničkog platna. Namjera i cilj radionice ostvariće se upravo kroz zajedničko autorstvo koje će osloboditi pozitivnu energiju i aktivirati građane/ke da ostvare kreativni dijalog i u konačnici stvore zajednički rad.

PERFORMANS “KOM-POZICIJA” SAŠA PEŠEVSKI (KOLEKTIV KREAKTIVA), 20:00-23:00

Kamerman/Performer izlaže svoju percepciju posjetilaca njima samima i stavljajući ih u kontekst Muzeja prati ideju nepostojanja umjetničkog djela bez posmatrača.

PERFORMANS “LJUDI” NARDINA ZUBANOVIC (KOLEKTIV KREAKTIVA), 20:00-23:00

Performans nastaje angažovanjem publike koja na licu mjesta postaje izložbenom postavkom u Muzeju. Ovaj performans u obliku fotodokumentarnog zapisa svjedoči prisustvu ljudi u jednom vremenu i prostoru.

POKLON MUZEJU ZA ROĐENDAN: ADDIS A.E.F. I MAJA MATAŠIN, 5X5X2

Instalacija Adisa Fejzića i Maje Matašin simboličkom igrom brojeva i materijala komemorira pedeseti rođendan Muzeja i ukazuje na različite aspekte pedesetogodišnjih muzejskih (r)evolucija.

POKLON MUZEJU ZA ROĐENDAN: ADDIS A.E.F., PEDESET

Novinski članci, fotografije i dokumenti kao ulomci i fragmenti pojavne stvarnosti u grafici „Pedeset“ pripovijedaju o preobražaju Muzeja u posljednjih pedeset godina.

#InstaMuzej

Pomozite nam da promoviramo Muzej i naslijeđe preko društvenih mreža!

MUZIČKI PROGRAM: „EKSPONATI“ 21:00-23:00

Historijskom muzeju BIH eksponata sigurno ne manjka jer ih u svojim kolekcijama imamo preko 300.000,  međutim, bend istog naziva dobro će nam doći da ugrije muzejske prostore i raspleše posjetioce. Riječ je o sastavu koji uglavnom čine studenti koji već dvije godine sviraju po sarajevskim klubovima, a nedavno su snimili i novi spot.

Posjetioce očekuju nagrade i druga iznenađenja. Pridružite nam se kao tim ili pojedinačno! Prijave na histmuz@bih.net.ba , FB muzeja ili na 033 226 098.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »