Historijski muzej BiH/ Muzika i politika u Evropi

U Historijskom muzeju BiH održan je simpozij, okrugli sto i koncert, na temu političke uloge muzike tokom 20. stoljeća u Evropi.

Program, koji je okupio stručnjake i publiku različitog profila, otvorio je razgovor o  pristupu muzici u širokoj lepezi društveno-političkih pravaca: od uloge muzike u stvaranju revolucije, do muzike kao kritičkog, društvenog alata. Na simpoziju su govorili: prof. Dario Martinelli (Univerzitet Helsinki i Univerzitet Lapland), prof. Beat Föllmi (Univerzitet Strasbourg), prof. Mathieu Schneider (Univerzitet Strasbourg).   

Na Okruglom stolu učesnici su govorili o muzici kao otporu prema destrukciji rata u kontekstu opsade Sarajeva 1992-1995. Fotografije koncerta Sarajevske filharmonije, koja 1994. godine pod dirigentskom palicom Zubin Mehte, izvodi Mozart-ov „Requiem” u spaljenoj i srušenoj gradskoj Vijećnici, obišle su cijeli svijet i postale sinonim kulturnog otpora i doprinos umjetnika u zaustavljanju rata. U sklopu Okruglog stola prikazan je i intervju sa dirigentom Zubin Mehtom, koji je vodio maestro Amaury du Closel, a koji je ekskluzivno napravljen za ovu priliku.

O organizaciji, pripremama, izvedbi i značenju koncerta za opkoljeni grad i građane Sarajeva govorili su sudionici i svjedoci događaja: Emir Nuhanović, koji je kao direktor Sarajevske filharmonije sudjelovao u pripremi i organizaciji koncerta, Gordana Blažinović, prva violin na koncertu, Branka Vidović, novinarka u muzičkoj redakciji Radio BiH  i Kanita Fočak, koja je maestra Mehtu ugostila u svom stanu. Razgovor je vodila novinarka Maja Baralić- Materne.

Ispred Sarajevske filharmonije publici se obratila i Nina Granov i govorila o misiji i aktivnostima filharmonije u njenoj 100-oj godišnjici. Razgovor je sniman i predstavlja vrijedan doprinos muzejskoj arhivi “Opkoljeno Sarajevo”. 

Program je završen koncertom protestnih i revolucionarnih pjesama mladih litvanskih umjetnika Aiste Benkauskaite (vokal) i Justas Pilibaitis (piano), koje je odabrao i pripremio prof. Dario Martinelli.

Organizatori događaja: Forum Voix Etouffées i Historijski muzej BiH, u saradnji sa Univerzitom u Strasbourgu i Univerzitetom tehnologije Kaunas. Događaj je podržan od strane Austrijskog kulturnog foruma.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »