Glavna nagrada filmu “Muškarci ne plaču” u Istanbulu

„Muškarci ne plaču“, produkcija Deblokada Sarajevo, dobitnik je nagrade „Golden Scales“ za najbolji dugometražni film na Međunarodnom filmskom festivalu „Crime and Punishment“ Istanbul.

Na završnoj ceremoniji, koja je održana jučer u Istanbulu, nagradu je preuzeo reditelj i scenarist filma Alen Drljević.

Ovaj  film, premijerno prikazan 01.07.2017. na Međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary pred 1400 ljudi, do danas je osvojio čak osam festivalskih nagrada!

Dobitnik je Specijalne nagrade žirija i nagrade Europa Cinema Label (52. Međunarodni Filmski Festival Karlovy Vary), Nagrade mlade publike (23. Sarajevo Film Festival), Nagrade za najbolju mušku ulogu – glumački ansambl (31. Filmski Festival Montenegro – Herceg Novi), Nagrade za najbolju manjinsku koprodukciju (20. Festivalu Slovenskog Filma Portorož), Specijalno priznanje žirija Alenu Drljeviću za režiju (10. Leskovački Internacionalni Festival Filmske Režije – LIFFE), Nagrade za najbolju režiju (Međunarodni Filmski Festival KineNova Skoplje).

„Muškarci ne plaču“ nastavlja sa promocijom bosanskohercegovačke kinematografije širom svijeta i tokom mjeseca novembra će biti prikazan u okviru filmskih festivala u Bratislavi, Zagrebu, Ljubljani, Kairu te u okviru Goa film festivala u Indiji.

Ujedno, ovaj film je i bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oskar Američke filmske akademije.

Radnja filma, koji ističe vrijednosti razumijevanja i opraštanja,  se dešava u planinskom hotelu gdje su na mirovnoj radionici okupljeni  ratni vojni veterani, bivši pripadnici vojski koje su međusobno ratovale devedesetih godina na području bivše Jugoslavije.

U obrazloženju žirija Karlovy Vary Film Festivala je navedeno da je film relevantan za budućnost Evrope kao zajednice i suptilan komentar na negativne aspekte muškosti.

Bosanskohercegovačka publika će moći pogledati film u kinima od 16.11.2017.

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »