Gala koncert za predstavnika BiH na 69. Svjetskom trofeju harmonike

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu sa ponosom najavljuje prve bh. izbore, organizovane od strane Akademije, za predstavnika BiH na 69. Svjetskom trofeju harmonike (Trophée mondial).
Svjetski trofej harmonike je jedno od nastarijih i najprestižnijih akordeonističkih takmičenja svijeta, koje će se ove godine održati u Loulé – Algarve (Portugal), u periodu od 3. do 10. novembra 2019. godine. Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu je 2019. godine postala pravosnažna članica svjetske akordeonističke elite, te će se po prvi put među delegatima-članovima žirija iz 37 zemalja svijeta naći i delegat Muzičke akademije, prof. dr. Belma Šarančić Nahodović.U čast izbora bh. predstavnika za Svjetski trofej, u podnedjeljak, 21. 10. 2019. u 19.00 sati u Sali Srednje muzičke škole Sarajevo, održaćt će se Gala koncert  na kom će se predstaviti odabrani bh. predstavnici u kategorijama solo i kamerne muzike.

Kao specijalni gosti koncerta nastupiće renomirani akordeonisti Belma Šarančić Nahodović i Nihad Hrustanbegović, zajedno izvodeći repertoar pažljivo odabran za ovu priliku. U čast nadolazećem jubileju 250. godina rođenja kompozitora Ludwiga van Beethovena, koji će se širom svijeta slaviti tokom 2020. godine, umjetnici će izvesti II. stav (Allegretto), Beethovenove VII. simfonije, što će ujedno predstavljati prvo svjetsko izvođenje ovog djela u aranžmanu za dvije harmonike. Umjetnik Nihad Hrustanbegović je specijalno za ovu priliku napisao djelo In the Zen of Sirius, posvećeno takmičenju Trophée mondial i profesorici Belmi Šarančić Nahodović, a koje će ovo dvoje umjetnika premijerno izvesti na Gala koncertu.Ulaz na koncert je besplatan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »