FUU 2019- Završen Mural Rikarda Druškića

Autor fotografija je Igor Šakić.

Ovogodišnji FUU, započeo je oslikavanjem murala  pod nazivom „Beskrajna poezija pokreta“ iz istoimenog ciklusa u kojem se umjetnik trenutno nalazi.

Festival ulične umjetnosti „FUU“ je multimedijalni umjetnički festival na otvorenom čija se pozornica proteže kroz različite dijelove grada Sarajeva, popularizirane ali i zapostavljene. Ovakav događaj, već uobičajen u urbanoj kulturi evropskih gradova je spontano dešavanje koji publiku ne obavezuje na posjetu, već joj dolazi sam – u parkove, ulice, naselja, šetališta; oživljavajući gradska područja kroz kulturu i umjetnost.
Svoje programske sadržaje Festival prezentira tako da čini publiku pasivnim i aktivnim učesnicima/cama kroz animaciju djelovanjima koja već u stvaranju postaju i ostaju urbano i kulturno naslijeđe grada.

Kao i ostali radovi Rikarda Druškića i ovaj rad je razigran, maštovit i apstraktan, ali nudi i materijal za posmatranje, nakon kojeg se počinju pojavljivati oblici i nazirati narativi.

Jučer u toku školskog velikog odmora, simboličnim fotografisanjem sa učenicima i nastavnicima osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“, mural je dovršen i od sada će krasiti stražnji zid zgrade Sarajevskog ratnog teatra u dvorištu škole „Musa Ćazim Ćatić“.

 

Tim povodom, Rikardo je je izjavio da se rad  na kojem je radio u proteklih nekoliko dana nalazi u dvorištu OŠ “Musa Ćazim Ćatić”, dvorištu u kojem  je I sam kao dječak provodio puno vremena, igrajući se, ted da mu je  zbog toga bilo posebno drago raditi u ovom okruženju.  Istakao je također da je ovo njegovo četvrto učešće na FUU festivalu, a ujedno I najdraže od svih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »