Freudova posljednja seansa u Pozorištu Mladih

U sklopu festivala Sarajevska zima, u utorak 21.3. biće odigrana predstava Freudova posljednja seansa višestruko nagrađivanog dramskog pisca Marka st. Germaina. U predstavi igraju Marko Torjanac i Franjo Dijak.

Godina je 1939. Europa tone u kaos Drugog svjetskog rata, a mi svjedočimo susretu Sigmunda Freuda i C. S. Lewisa.  U neminovnom srazu dvaju svjetonazora, ova dva velika uma čije je mišljenje i djelovanje uvelike oblikovalo današnji svijet, sukobljavaju se oko pitanja Postoji li Bog?. Tijekom jednoipolsatne gorljive potrage za smislom imamo priliku zaviriti i u njihove osobne životne priče koje su ishodišta njihovih uvjerenja, ali i dvojbi.Ova drama, bogata promišljanjima o smislu života, postavlja kompleksna pitanja o našoj civilizaciji i našem o današnjem vremenu, ali i o vječnoj potrebi čovjeka da objasni svijet i pronađe smisao.

Posljednja Freudova seansa dobila je 2009. godine prestižnu nagradu Off Broadway Alliance.

Predstava je osvojila sljedeće nagrade:

Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju mušku ulogu Marku Torjancu na 23. Festivalu glumca u Vinkovcima 2016.
Nagrada za najbolju predstavu na festivalu Glumište pod Murvom u Skradinu 2016.
Nagrada za najbolju mušku ulogu Marku Torjancu na festivalu Glumište pod Murvom u Skradinu 2016.

Kazalište Planet Art je privatno, neovisno kazalište i jedno od najuspješnijih kazališta u Hrvatskoj već više od desetljeća. Okrenuto je dramskom repertoaru koji se bavi problemskim temama prema vrhunskim dramskim predlošcima. Predstave Planet Arta među najizvođenijima su i najnagrađivanijima u Hrvatskoj, a u njima nastupaju prva imena hrvatskog kazališta od Pere Kvrgića i Lele Margitić, preko Slavice Knežević, Jasne Palić, Slavka Jurage i Marka Torjanca do novih generacija predvođenih Zrinkom Cvitešić, Natašom Janjić, Amarom Bukvićem, Filipom Juričićem, Robertom Kurbašom, Jankom Popovićem- Volarićem, Vandom Winter, Franjom Dijakom i drugima. Sarajevska publika imala je, uz legendarne ‘Stilske vježbe’, vidjeti i predstave ‘U posjetu kod gospodina Greena’, Zečja rupa’, ‘Sumnja’, ‘Prekidi’, ‘Tko je ovdje lud?’, ‘Plemena’ i druge. Osnivač i ravnatelj Planet Arta je glumac i redatelj Marko Torjanac.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »