Film “Topla gnijezda” večeras u Kriterionu

Povodom obilježavanja 50-te godišnjice početka okupacije bivše Čehoslovačke u suradnji sa Ambasadom Republike Češke i Republike Slovačke u Bosni i Hercegovini večeras će u Art kinu Kriterion u 20 sati biti prikazan igrani film „Topla gnijezda“ češkog redatelja Jana Hrebejka. Film je nastao u koprodukciji Češke televizije i filmske kompanije Total HelpArt, a 1999. godine prikazan je na Međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary gdje je osvojio Nagradu kritičara (FIPRESCI).

Porodična komedija „Topla gnijezda“ smještena je u 1968. godinu i prati priču dvije porodice koje pokušavaju nastaviti svakodnevni život u Austro-Ugarskoj vili dok se u Pragu odvija jedan od najznačajnijih prevrata u modernoj češkoj historiji. Međutim, reformistički pokret počinje da utječe na živote dviju porodica kada se otkrije da njihova gledišta na aktuelne događaje nisu istovjetna.

Ulaz na projekciju je besplatan, a nakon prikazivanja filma uslijedit će druženje uz čaše češkog Budvar piva i slovačkog vina.

Osim prikazivanja filma u Art kinu Kriterion,  povodom obilježavanja pedeset godina od Praškog proljeća 10. septembra otvorena je izložba u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, koja će za javnost biti otvorena do 19. septembra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »