Festival komedije u Sarajevu

Festival je takmičarskog karaktera i najboljoj ekipi bit će dodijeljena nagrada “Osmijeh Sarajeva”, a nagradni fond iznosi 8.000 KM. Festival otvara Satiričko kazalište Kerempuh iz Zagreba predstavom “Ustav Republike Hrvatske” koja je hit u susjednoj nam zemlji. Festival traje do 20. maja i zatvara ga predstava Alteatra “Dame biraju”. U okviru festivala bit će organizovani i after partyji svaku noć, a nastupit će Karne, Pochko & New Primitives, Rambo Amadeus, Alen Lemešević, Sheebee & Jukebox, Peretrojka, Dj Zlijay, The Babe Barbarella i Dvadesetorica.

“Ideja za festival postoji već duže vrijeme i ekipa Media Tima se odlučila uraditi hrabar i težak posao te organizovala ovakav festival koji traje devet dana i u kojem učestvuju respektabilne pozorišne kuće. Zamolio bih publiku da dođe i gleda predstave jer će nam trebati pomoć da održimo ovaj festival i da on bude uvršten na pozorišnu kartu svih respektabilnih teatara u regiji”, rekao je Ermin Sijamija, direktor programa.

U okviru festivala bit će održani i okrugli stolovi na kojima će se razgovarati s akterima komedija. Voditelj okruglih stolova bit će Almir Imširević.

“U ponudi imamo sve od klasika do novih pozorišnih imena. Festival sadrži i edukativnu dimenziju i insistirao sam da studenti akademije dođu i gledaju predstave. Svih ranijih godina voditelji okruglih stolova su bili gostujući profesori i umjetnici. Ostao sam šokiran kada su me pozvali da ja budem voditelj. Naglašavam da okrugli stolovi ne podrazumijevaju prepadanje publike teorijskim raspravama, već je riječ o razgovorima za koje se nadam da će biti pametni i veseli”, rekao je Imširević.

Sve predstave i prateći program Festivala bit će održani u Bosanskom kulturnom centru (BKC), kao i završna ceremonija te dodjela nagrada posljednje festivalske večeri. Bit će dodijeljeno pet nagrada i to u kategorijama: najbolja predstava, najbolji glumac, najbolja glumica, te u kategoriji najbolji mladi glumac i najbolja mlada glumica.

Takmičarski žiri čine glumica Tatjana Šojić, glumac i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Alen Murtović i glumica Amra Kapidžić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »