Evrospka noć istraživača 2018 (RiNG.BA)

u Bosnu i Hercegovinu ponovo stiže Evropska noć istraživača 28. septembra 2018. godine u 17.00 sati! Ovo je sedma godina sada već tradicionalnog druženja na svojevrsnom festivalu nauke i istraživanja, koji se obilježava u preko 300 gradova širom Evrope. „LET'S STEAM! Stvarajmo nove prilike!“ je slogan pod kojim se manifestacija održava ove godine.

Naš stvaralački tim vrijedno radi da i ove godine posjetiteljima svih uzrasta možemo ponuditi bogate zabavne sadržaje, te kreirati prilike da vam približimo nauku i istraživanje, predstavimo naučna dostignuća i inovacije,  i podstaknemo vašu maštu različitim interaktivnim eksperimentima, prezentacijama, kvizovima, projekcijama i zabavnim igrama za sve uzraste.

Stalno rastemo, pa će tako i ove godine još veći broj građana moći da nam se pridruži u devet bosansko-hercegovačkih gradova u kojima smo prisutni ove godine. Družićemo se u Sarajevu,  Banja Luci, Mostaru, Bijeljini, Goraždu, a od ove godine i u  Tuzli, Zenici, Konjicu i Brčkom.

Dođite i pridružite se zajednici od preko milion radoznalih ljudi koji istovremeno u jednoj noći slave nauku širom Evrope!

Budite dio evropskog pokreta za nauku i stvarajte nove prilike zajedno sa nama!

Ulaz na manifestaciju i svi sadržaji su besplatni za posjetitelje svih uzrasta. Ponesite samo osmijeh i beskrajno mnogo radoznalosti!

Ovom prilikom pozivamo i sve zainteresovane institucije, organizacije, firme i pojedince koji se bave obrazovanjem, naukom, istraživanjem i inovacijama da se prijave za učešće u Noći istraživača  u bilo kojem od devet gradova. Svoj rad možete predstaviti kroz naše tradicionalne sadržaje kao što su naučni sajam, naučni kutak ili takmičenje za srednje škole, u okviru koga će se posebno cijeniti ideja, inovativnost, kreativnost i originalnost.

Radove, projekte i prezentacije  možete prijaviti na konkurs za zvanično učešće srednjih škola, institucija, organizacija, firmi i pojedinaca u Noći istraživača BiH 2018, koji je otvoren do ponedeljka 20. septembra 2018. godine, a preko naše stranice www.nocistrazivaca.ba.

Na istom mjestu možete izvršiti prijavu i ako ste zainteresirani da budete dio naše snažne armije volontera, koji su nam svake godine bili neprocjenjiva podrška tokom održavanja manifestacije.

Tačne lokacije i program manifestacije u devet gradova, kao i svi detalji učešća i kriteriji za prijavu na konkurs takmičenja za srednje škole biće objavljeni na našoj web stranici www.nocistrazivaca.ba, a možete nas pratiti i na facebooku @NocIstrazivacaBiH.

Evropsku Noć istraživača u Bosni i Hercegovini zajedničkim snagama realizuje konzorcij sačinjen od Instituta za hidrotehniku d.d. Sarajevo (HEIS), Udruženja BALKANFILM, Tidea d.o.o.Banja Luka i United World College.

Cilj manifestacije je povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u Bosni i Hercegovini, podrška istraživačima i promocija dostignuća domaćih naučnika, inovatora i poduzetnika, te podsticanje mladih da razmisle o nauci kao potencijalnoj karijeri.

Stvarajmo nove prilike zajedno u najluđoj naučnoj noći!

Pridružite nam se 28.septembra 2018. godine u devet gradova Bosne i Hercegovine od 17.00 sati!

 

O Evropskoj noći istraživača

Evropska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizuje se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život. Od 2014. godine „Noć istraživača“ je postala „Evropska noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako prošle, 2017. godine održana u 342 grada širom Evrope, u kojoj je učestvovalo ukupno 2200 istraživača i preko million posjetitelja.

„Evrospka noć istraživača“ se u Bosni i Hercegovini održava od 2012. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »