Energetska zajednica zahtjeva da Parlament FBiH odgodi glasanje o nezakonitoj garanciji za blok 7 TE Tuzla

Energetska zajednica je ponovo upozorila delegate u FBiH parlamentu da ne odobravaju nezakonitu garanciju za kreditno zaduženje za izgradnju bloka 7 termoelektrane “Tuzla”.

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine planira, na 1. sjednici zakazanoj za četvrtak, 28. februara, odobriti garanciju za kredit od 614 miliona eura za izgradnju bloka 7 termoelektrane “Tuzla”. Ova odluka se planira usvojiti uprkos istrazi o njenoj usklađenosti sa zakonodavstvom o državnoj pomoći, koju trenutno provodi  Sekretarijat Energetske zajednica.

Isto upozorenje je Sekretarijat Energetske zajednice uputio parlamentarcima krajem septembra prošle godine, kada se na sličan način pokušala donijeti ishitrena odluka o odobravanju garancije Federacije BiH na kredit između JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Izvozno-uvozne banke Narodne Republike Kine za koju se odlukom Vijeća za državnu pomoć BiH od 23. jula 2018. godine, tvrdilo da ne predstavlja reprezentativnu državnu pomoć.
“Energetska zajednica je izdala jasno upozorenje da će Bosna i Hercegovina, ukoliko odobri ovu garanciju, prekršiti preuzete obaveze iz Sporazuma o Energetskoj zajednici kao i zakone EU. Ako zemlja ozbiljno razmišlja o svojoj evropskoj budućnosti, ovo upozorenje mora biti ozbiljno shvaćeno”, izjavila je Pippa Gallop iz CEE Bankwatch mreže. “Pored toga, nekoliko analiza je pokazalo da će, ukoliko bude izgrađen, blok 7 termoelektrane Tuzla vrlo vjerojatno generirati ogromne ekonomske gubitke. Te analize bi FBiH parlamentarci trebali ozbiljno razmotriti prije glasanja o podršci ovom projektu”

Sekretarijat trenutno analizira usklađenost garancije sa pravilima o državnoj pomoći sadržanim u Sporazumu o Energetskoj zajednici. Sa ovim procesom su upoznati, Ministarstvo finansija Federacije Bosne i Hercegovine, Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Vijeće za državnu pomoć. Pošto su u Sekretarijatu procijenili da je vrlo izvjesno da garancija predstavlja državnu pomoć, angažovali su i nezavisnu pravnu firmu da provjeri njihove preliminarne nalaze.

„Upotreba javnog novca za podršku projektima koji bi građane Bosne i Hercegovine izložili  desetljećima zagađenja je neprihvatljiva, posebno kada najvjerovatnije nije u skladu sa zakonom“, rekao je Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju, Tuzla. “ Ovo nije samo pitanje usklađenosti sa zakonskim propisima, nego i suočavanje sa realnošću tranzicije energetskog sektora sa fosilnih goriva na čiste energije. Naši parlamentarci ne smiju donositi ključne odluke koje mogu imati dugoročne negativne posljedice na građane BiH samo na osnovu dnevno političkih potreba pojedinih grupacija.”

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »