Ej, kako ti zvuči? Izložba Jasenke Kratović u Zvonu

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono sa zadovoljstvom vas poziva na otvaranje izložbe „Ej, kako ti zvuči?“ autorice Jasenke Kratović.

Izložba će biti otvorena u Galeriji Zvono (Obala Maka Dizdara 10) u četvrtak, 26. decembra 2019. godine u 21:00 sati.

Postavka „Ej, kako ti zvuči?“ podrazumijeva vizuelnu prezentaciju profesionalnog iskustva prevođenja, bilo da je riječ o književnom prevodu ili stručnim tekstovima. Proces prevođenja s jednog jezika na drugi najčešće posmatramo kao usamljeničko zanimanje, a ova izložba demistifikuje takav doživljaj prevodilaštva, te nam otvara prostor unutar kojeg osim dijaloga sa tekstom i autorom/autoricom teksta napisanog na izvornom jeziku, postoji cijeli niz osoba koje se konsultuju tokom prevodilačkog procesa i kojima prevodilac u nedoumici najčešće postavlja čuveno pitanje – Ej, kako ti zvuči?

Osim što nas Jasenka Kratović vodi u intimu profesionalnog koje nerijetko izlazi iz tih okvira, svojom izložbom nam potvrđuje da je prevođenje i specifično nadahnuće specifičan kretivni put i najčešće nanovo pisanje te univerzalna spona između najmanje dva jezika, mentaliteta i kulturna podneblja koja podrazumijeva i njihovo slojevito poznavanje. Ovaj kreativni proces uvijek je determinisan balansiranjem, kako to Jasenka Kratović kaže, između „tečnosti i tačnosti“.

Izložba „Ej, kako ti zvuči?“ biće i vizuelna prezentacija okolnosti unutar kojih nastaju kreativne ideje za ovakve umjetničke procese, te svakako prostor unutar kojeg ćemo bolje razumjeti često nedovoljno nam blisko prevodilačko zanimanje.

Nakon postavke koncepta „Napadni bijelo“ koji je Jasenka Kratović prije tri godine izlagala u Zvonu a koji je podrazumijevao vizuelnu prezentaciju procesa nastanka književnog teksta, ovo je druga izložba u Zvonu autorice koja nam vizuelnim putem približava procese pisanja, bilo da je riječ o vlastitom autorstvu ili prevođenju drugih autora/ica.

O autorici:

Jasenka Kratović rođena je 1974. godine u Sarajevu. Od 1992. pa do danas bavi se novinarstvom, prevodilaštvom i odnosima s javnošću. Bila je saradnik sarajevskog Svijeta, radija Studio 99, talijanskog dnevnog lista Corriere della Sera, te informativnog web portala Notizie EST. U Sarajevu je uređivala multimedijalni portal za kulturu i zabavu DEPO. Za izdavačku kući Buybook izdala je zbirku kratkih priča i poezije „Samo da telefon ne promijeni boju“.

Završila je studij novinarstva na Univerzitetu u Sarajevu 1995. godine, a potom na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Paviji (Italija) 2001. godine završava studij engleskog i španskog jezika te magistrira sociolingvistiku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »