Dvije nove izložbe u Umjetničkoj galeriji

Nakon obilježavanja Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja 2018. godine, očekuje nas još jedna uzbudljiva sedmica tokom koje će biti otvorene dvije nove izložbe. U utorak, 22. maja, u 20 sati otvorit ćemo izložbu “29 slika” Duška Šibla, a u četvrtak, 24. maja, u 20 sati izložbu fotografija “Studija akta” Dragane Antonić.

Prva izložba Duška Šibla u Sarajevu održana je 1989. godine u galeriji Collegium Artisticum. Danas se kao zreli umjetnik vraća u grad koji ga je u mladosti potpuno osvojio, a publici će predstaviti 29 slika, nastalih u zadnjih nekoliko godina.

„Nije pretjerano tvrditi“, bilježi Iva Körbler „kako su Šiblove studije ljudskog pokreta u zadnja dva desetljeća neka od najboljih djela tog žanra na našem umjetničkom obzoru. Karakterističan simultanitet obrisa kretnji androginih tijela prate perspektivne i anatomske nepravilnosti, koje umjetnik svjesno primjenjuje kao vlastiti manifest. Šiblove studije pokreta mnogo su više od standardne umjetničke inspiracije ljudskim tijelom i imaginiranim ili stvarnim plesom.“

Duško Šibl rođen je 1951. godine u Zagrebu. Diplomirao je 1977. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na katedrama za Komparativnu književnost i Povijest umjetnosti. U Londonu 1982. završava studij slikarstva na Byam Shaw School of Art, a 1986. magistrira na glasovitom Royal College of Art. Izlaže od 1982. godine. Bavi se i perfomansom (Liverpool, Unity Theatre i Zagreb, Plesni centar). Živi i radi u Zagrebu, Londonu i Dubrovniku.

Zadovoljstvo nam je najaviti i izložbu fotografija Dragane Antonić kojom autorica predstavlja ciklus digitalnih i digitalno obrađenih fotografija i potvrđuje da se korištenjem tehničko-tehnoloških izražajnih mogućnosti akt može tretirati kao autentična likovna i stilska forma unutar jedinstvenog autorskog rukopisa.

„Ako kulturu dvadesetog stoljeća obilježava vulgarizacija ljudskog, prvenstveno ženskog tijela, gdje ono postaje predmetom komercijalizacije, banalizacije i mračne pornografije, u radovima Dragane Antonić otkriva se želja da se tom tijelu daje aura duhovnosti, jer što je naše tijelo ako ne kuća duha? Ovi aktovi su sukus, koncentrat tjelesne ljepote, jer oni iz mraka života izdvajaju linije božanskog svjetla. Ta spiritualna erotika, opjevana u najvećim pjesmama, ovdje se manifestira kroz jasne linije, bljeskove, koji slave estetiku onoga što je prolazno i smrtno. Radovi Dragane Antonić uhvaćeni su trenuci i pohvala toj prolaznoj i nezaboravnoj ljepoti.” (Mile Stojić, katalog izložbe)

Dragana Antonić diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na odsjeku za Grafički dizajn, gdje je završila i postdiplomski studij iz oblasti Fotografije u klasi prof. Mehmeda A. Akšamije. Na istoj akademiji angažovana je u zvanju više asistentice na grupi predmeta iz oblasti Fotografije. Svoj kreativni autorski rad predstavila je na izložbama u zemlji i inostranstvu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »