Duga presshura – mozaični magazin uživo

Obavještavamo vas da Udruga Libertas i Udruženje umjetnika Planet Poezija pokreću projekt pod nazivom „Duga presshura – mozaični magazin uživo„ koji će se održavati redovno svake druge subote u mjesecu, tj. prvog i trećeg vikenda u prostoru kluba „SSH“ na Čengić Vili (Bulevar Meše Selimovića bb). Ovim programom nastojat ćemo zadovoljiti interese šireg kruga kulturnih potreba naših sugrađana.

Planiramo da, u okviru ovog mozaičnog programa, u trajanju od šezdeset minuta, upriličimo predstavljanje novih knjiga i CD-a, časopisa, te prikažemo najnovije kratke dokumentarne i umjetničke filmove i spotove, zatim da upriličimo predavanja iz različitih oblasti, tematske, stručne i kreativne radionice, putopisna predavanja i slično. Na svakom programu imat ćemo jednog ili više gostiju, s kojima ćemo razgovarati o aktuelnim društvenim i temama iz kulture i sporta. Također, program je interaktivan, što podrazumijeva da posjetioci mogu postavljanjati pitanja ili davati komentare i tako direktno učestvovati u debati u okviru programa. Za goste biramo kompetentne osobe za određenu oblast, bile one više i manje poznate široj javnosti, kao i osobe iz različitih profesija (slikari, muzičari, novinari, fotografi, profesori, književnici, sportaši…).

U subotu, 7. 10. 2017. godine, od 11 do 12 sati, u Klubu SSH ugostit ćemo Antonelu Pehar-Šimunović, akademsku rediteljicu, Mirka Despića, direktora Jahorina film festivala, te Zorana Ćatića, reditelja, s kojima razgovaramo na temu „Uloga dokumentarnog filma u suvremenom društvu“.

Stalne rubrike su:

–         „Šik klasik, jer se sluša…“ Profesor glazbe Enes Ibričević svira kompozicije iz klasičnog repertoara, a za premijerni program izvodi odabrana djela španskog skladatelja Franciska Tarrege.

–         „Alka poetika“ je rubrika u kojoj urednica Tamara Čapelj, profesorica književnosti, prezentira osnovne podatake o životu i djelu odabranog pjesnika. Započet će s Duškom Trifunovićem, a odabrane pjesme će govoriti Dino Porović, pjesnik, a koji će kroz podrubriku „Planetarna librisijada“ posjetiocima prijedložiti nove književne naslove.

–         „Vječno zrele zelene melodije“ obuhvata popularnu glazbu, prvenstveno razdoblje bivše ex-jugoslovenske scene. Urednik dr. sc. Marijo Pejić predstavlja ponajbolje skladbe pop, rock, šlagere i šansone, kao i njihove interpretatore. Za prvi program govorit će o Arsenu Dediću.

 

U muzičkom dijelu učestvuje PGS Pravo lice iz Sarajeva, dok je voditeljica Ivana Krstanović, mr.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »