Dokumentarni film „Velika Bijela Kuća“ udruženja „Mladice“ uvršten je u službeni takmičarski program Dubrovnik Film Festivala

Dokumentarni film „Velika Bijela Kuća“ udruženja „Mladice“ uvršten je u službeni takmičarski program ovogodišnjeg Dubrovnik Film Festivala.

„MladiCe“ predstavljaju mrežu mladih izliječenih od raka koji djeluju u sklopu Udruženja ‘Srce za djecu oboljelu od raka’.

“Velika Bijela Kuća” je dokumentarni film udruženja “MladiCe”, koji  na osnovu svog sopstvenog životnog iskustva diskutuju o optimizmu, motivaciji, planovima za budućnost u ostvarenju svojih snova, sada i prije opasne bolesti koju su preživjeli.

„Velika Bijela Kuća“ je način da se pokaže da snovi mogu biti ostvareni.

Film je u cjelosti autorski rad članova udruženja MladiCe, urađen isključivo volonterskim radom i velikim entuzijazmom, koji su na ovaj način željeli pokazati da neprestano moramo tražiti nove načine da mladi javno govore o problemima ali i istovremeno ukazuje na mogućnosti za njihove rješavanje.

Snimatelj je bio Mirza Ajnadžić a mentor Zoka Ćatić iz Udruženja za Kulturnu i Medijsku Dekontaminaciju.

Sedmi Dubrovnik Film Festival  održat će se od 18. do 21. oktobra a dio ekipe filma je pozvan da budu gosti festivala.

Takmičarski program je organiziran u dvije dobne kategorije (do petnaest te od šesnaest do dvadeset godina) i u tri prema godinama autora odvojene kategorije, za animirani, igrani i dokumentarni film dok je otvorena kategorija zajednička za obje kategorije.

Osnovna ideja je da filmski festival djece i mladih iz mediteranskih zemalja (dobna granica je 20 godina) mora omogućiti, unaprijediti i poticati  filmsko stvaralaštvo kod mladih. Dubrovnik svake godine u vrijeme festivala ugosti veliki broj djece iz različitih zemalja i kulturnih sredina, često drugačijeg socijalnog statusa pa i načina života, ali uvijek spremnu da kroz filmski medij pokažu važnost svojih osobnosti i probleme zajednica u kojima žive, kako one ružne koje žele izmijeniti nabolje, tako i lijepe koje ih nadahnjuju i s kojima se, s pravom, mogu pohvaliti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »