Dodjela stipendje Fondacije “Karim Zaimović”

Dodjela stipendije Fondacije „Karim Zaimović“ za školsku 2020/2021. godinu, te zvanično proglašenje ovogodišnjeg stipendiste, koja će biti održana u srijedu, 17. februara, sa početkom u 11 sati, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti. Ovom prilikom će se gostima i medijima obratiti članovi/ce Upravnog odbora Fondacije “Karim Zaimović” te ovogodišnji stipendista.

Ovom prilikom zadovoljstvo nam je pozvati vas na:

Dodjelu stipendije Fondacije „Karim Zaimović“

srijeda, 17. februar u 11 sati

ulica Sime Milutovića Sarajlije 7

Prisutnima će se obratiti:

– Nihad Kreševljaković, direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS i član upravnog odbora Fondacije „Karim Zaimović“

– Senad Pećanin, član upravnog odbora Fondacije „Karim Zaimović“

– Lajla Zaimović Kurtović, članica upravnog odbora Fondacije „Karim Zaimović“

– Ovogodišnji stipendista

Fondacija “Karim Zaimović” je osnovana 1996. godine sa ciljem očuvanja imena i djela mladog novinara i književnika Karima Zaimovića koji je poginuo u avgustu 1995. godine kao žrtva granatiranja Sarajeva u svojoj 25. godini. Osnivači Fondacije su bili Nezavisni magazin “Dani” iz Sarajeva, Radio Zid iz Sarajeva, Nezavisna unija profesionalnih novinara iz Sarajeva, izdavačka kuća SAF iz Celja, te porodica Zaimović, u cilju stipendiranja studenata sa izrazitim talentom iz oblasti kulture, umjetnosti, književnosti i novinarstva, kao i pružanja podrške mladim talentima iz navedenih oblasti. Karim Zaimović, čije ime nosi Fondacija bio je jedan od najtalentiranijih novinara i književnika svoje generacije. Autorske tekstove je počeo objavljivati već u svojoj 14. godini na trećem programu Radio Sarajeva, kada je uspostavio i blisku saradnju sa najznačajnijim medijima na prostoru bivše Jugoslavije. Njegova knjiga priča “Tajna džema od malina” objavljena je post-humno već u pet izdanja, a nekoliko priča je prevedeno na više svjetskih jezika. Prozno stvaralaštvo Karima Zaimovića uvršteno je u više antologija bošnjačke i bosanske priče, te pregleda recentne bosanske književnosti. U produkciji hrvatskog Radija Zagreb i Radija BiH izvedene su i dvije radio drame nastale na scenarističkom predlosku njegovih radova. Po svojoj erudiciji i širokom interesu za razne vidove umjetnosti i kulture Karim Zaimović je postao simbolom svoje generacije. U dosadašnjem radu Fondacija je dodijelila preko 30 stipendija i posebnih priznanja, kao i dvije novinarske nagrade uspješnim mladim novinarima. Stipendija se dodjeljuje studentima/cama završnih godina Akademije likovnih umjetnosti, Akademije scenskih umjetnosti, Muzičke akademije, studija književnosti na Filozofskom fakultetu i studija žurnalistike na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, a na osnovu postignutog uspjeha tokom studija i ostvarenih vannastavnih aktivnosti.  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »