Dani Arhitekture i British Council saradnja

LIFT- prostorne incijative vas pozivaju da budete dio sedmih po redu  Noći arhitekture koje će se održati 29.3. u Meeting point-u sa početkom u 20.00 h. Noći arhitekture su  događaj koji ima za cilj kontinuirano okupljanje arhitekata i arhitektica, kao i svih zainteresovanih za temu arhitekture, prostora i urbanizma.

Kako se približavaju Dani arhitekture potreban  je uvod u raznovrstan sadržaj koji očekuje sve posjetioce od 23.5-27.5.  Jedan od njih će biti i predavanje biroa ScanLAB projects. Da bi se bolje upoznali sa onim čime se ovaj biro bavi, u sklopu Noći arhitekture će biti prikazan film o njihovom radu, a nakon toga Project V architecture će predstaviti radionicu ‘’Sarajevo and the siege between occupation and freedom’’  koja će se održati na ovogodišnjim DA2018, a moderatori iste su upravo ScanLAB projects.

ScanLAB projects je kreativni biro iz Velike Britanije koji istražuje svijet postavljanjem svojih preciznih digitalnih snimaka i fotografija umjesto zgrada, pejzaža i predmeta. Njihov glavni medij je 3D skeniranje koje predstavlja budućnost prikazivanja i analiziranja svijeta u kojem živimo. Biro je osnovan 2010. godine, te je radio za vodeće arhitekte, naučnike i umjetnike širom svijeta. ScanLAB razvija svoje projekte od koncepta,  preko skeniranja lokacije pa sve do završnog proizvoda. Njihov rad je dio mnogih dokumentaraca i filmova, te je objavljen na mnogim izložbama širom svijeta.
’’Digitaliziramo svijet, transformišući prolazne momente i prostore u permanentno iskustvo, sliku i film. Mi dizajniramo online okoliš, instalacije I objekte.’’- ScanLAB projects

Učesnici radionice će imati priliku da uče i surađuju sa ScanLAB-om a cilj je  dokumentiranje i istraživanje jednog ili dva objekta u Sarajevu uz pomoć najnovije metode 3D skeniranja i drugih digitalnih metoda. Proizvod radionice će biti serija kratkih filmova koji će učiniti obrađeni prostor vječnim u digitalnom svijetu, te biti poklon gradu Sarajevu i komponenta istraživačkog projekta biroa Project V “Living Memorials” (http://projectv-arch.com/#/living-memorials-tunnel-of-hope-memorial-museum/)

Nadamo se da ćete iskoristiti priliku da vidite arhitektonske objekte prikazane na jedinstven način  te saznati više na koji način možete biti dio radionice.
Noći Arhitekture podržava British Council kroz fond bijenala i festivala svog odjela Arhitektura, dizajn i moda. Ulaz za sve posjetioce je besplatan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »