Dan sigurnijeg interneta 2018

Dan sigurnijeg interneta 2018 u svijetu će se obilježiti pod sloganom „Stvaraj, poštuj i poveži se: Bolji internet počinje s tobom“, dana 06. februara/veljače. Svake godine, na drugi dan druge sedmice drugog mjeseca hiljade ljudi širom svijeta se udruže kako bi učestvovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na internetu.

Na inicijativu MFS-EMMAUS-a ovaj Dan obilježava se i u Bosni i Hercegovini uz podršku Komiteta za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta BiH (SID Komitet BiH)* kroz takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola, na temu sigurnosti na internetu. Takmičenje se realizira u suradnji sa Centrom za sigurniji internet Hrvatska – Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) Osijek i sastoji se od online kviza sa pitanjima vezanim za sigurno korištenje interneta, koji će biti dostupan putem web stranice www.dansigurnijeginterneta.org. Prošle godine kviz je riješilo preko 24 000 učenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Kviz će biti aktivan samo na dan obilježavanja SID-a 2018, 06. februara/veljače, od 09:00 do 19:00 sati, nakon čega će sistem aplikacije za online takmičenje generisati pobjednike kviza među djecom koja su tačno odgovorila na 80% i više pitanja. Rezultati takmičenja i imena pobjednika biti će objavljeni 07. februara/veljače 2018. godine na web portalu www.sigurnodijete.ba, Facebook stranici Sigurno dijete, i na web stranici www.dansigurnijeginterneta.org.

Ove godine kviz je namijenjen svim učenicima osnovnih i srednjih škola, a pobjednici će biti nagrađeni vrijednim nagradama – uređajima kao što su tablet, pametni telefoni, foto aparat, slušalice, baterije za punjenje mobilnih telefona i druge nagrade koje su ove godine obezbijedili sponzori obilježavanja Dana sigurnijeg interneta: Microsoft i Logosoft.

Putem interaktivne mape dostupne na pomenutoj web stranici tokom 06. februara/veljače biti će vidljivi podaci koliko djece je učestvovalo u kvizu i iz kojih gradova Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Uputstvo za djecu:

Stvaraj, poštuj i poveži se: Bolji internet počinje s tobom!

Djeco, pridružite nam se i osvojite vrijedne nagrade!

 Šta trebam uraditi?

1)    posjetiti web stranicu www.sigurnodijete.ba i upoznati se sa sigurnim korištenjem interneta;

2)    dana 06. februar/veljača 2018. godine od 09:00 – 19:00 sati registrirati se na web stranicu www.dansigurnijeginterneta.org;

3)    riješiti kviz pitanja o sigurnom korištenju interneta;

4)    provjeriti rezultate takmičenja i imena pobjednika dana 07. februar/veljača 2018. godine na web portalu www.sigurnodijete.ba, Facebook stranici Sigurno dijete, ili na web stranici www.dansigurnijeginterneta.org;

5)    osvojiti jednu od vrijednih nagrada!

 

SID (Safer Internet Day) Komitet BiH je tijelo formirano 2011. godine s ciljem realizacije preventivnih i promotivnih aktivnosti na zaštiti djece i mladih pri korištenju informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Ovo tijelo je formirano od strane MFS-EMMAUS-a, a u suradnji sa međunarodnom organizacijom Insafe – europskom mrežom centara za podizanje svijesti i promociju sigurnog i odgovornog korištenja interneta i mobilnih uređaja među djecom i mladima. Komitetom predsjedava Državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima, a članovi su predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Save the Children, One World Platform i Microsoft-a. Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta je samo jedna u nizu aktivnosti koje ove organizacije zajednički i pojedinačno provode s ciljem upoznavanja djece i roditelja o rizicima koje internet nosi, te kako se adekvatno zaštititi od istih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »