Dan planete Zemlje – Novi Val Blagaj

Povodom Dana planete Zemlje, Omladinski klub Novi val želi da skrene pažnju svim građanima Bosne i Hercegovine o važnosti zaštite planete Zemlje kao  i naš doprinos  na lokalnom nivou.

Zemlja nam pruža osnove  za život, ona nas hrani, njen zrak udišemo, vodu pijemo, u njenoj prirodi uživamo. U isto vrijeme svojim uobičajenim obrascima ponašanja trošimo prirodne resurse i opterećujemo okoliš. Uništavamo  šume i zelene površine, ispuštamo otpadne vode u rijeke i jezera, stvaramo velike količine otpada,  zagađujemo atmosferu izduvnim plinovima iz svojih automobila, koristimo otrove i kemikalije bez puno razmišljanja. Staklenički plinovi u sve većim koncentracijama polako, ali sigurno povećavaju globalnu temperaturu, dok freoni ispušteni iz rashladnih sistema uništavaju ozonski omotač oko Zemlje, čime površina našeg planeta postaje sve jače izložena djelovanju UV zraka.

Omladinski klub Novi val je  pokrenuo kampanju  “Koliko si Eko”  s ciljem animiranje građana Bosne i Hercegovine kako bi očistili i zaštitili našu planetu Zemlju.

Mnogi od vas će u svojim gradovima organizovati slične aktivnosti kojim ćemo pokazati da svako od nas, svojim angažmanom, čak i najmanjim, može učinit puno za svoju okolinu.

Pozivamo vas da učinite sljedeće:

– Izađite u prirodu i identifikujte otpad
– Sakupiti otpad u vreće
– Napraviti svoj ekoselfi i postaviti na svoje društvene mreže sa oznakom #KolikoSiEko i  imenom mjesta u kome se nalazite i količinom otpada koju ste skupili.
– Postavite svoj ekoselfi na našu Facebook stranicu Koliko si Eko

Izađite i obiljezite Dan planete Zemlje i budite  ponosni stanovnik.

“Budimo prijatelji-prijatelji prirode”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »