Crowdfunding kampanja za solarnu energiju

U Bosni i Hercegovini je po prvi put pokrenuta crowdfunding kampanja za obnovljive izvore energije. Nevladina organizacija REIC u saradnji sa fondacijom Heinrich Boll pokrenula je prvu građansku inicijativu za solarnu energiju. Cilj ove crowdfunding kampanje je ulaganje novca za izgradnju solarnih kolektora na krov J.U. Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin, Fojnica.
Ova Ustanova u toku jedne godine izdvaja preko 250.000,00 KM za električnu energiju. Izgradnjom solarnih kolektora moguće je ostvariti uštede čak do 60 %. Novac koji se ostvari od ušteda uložiti će se u neke druge, njima potrebnije, stvari.
Zašto je ovo bitno?
Zato što je ovo prva građanska inicijativa gdje građani učestvuju u proizvodnji i distribuciji energije. Cilj nam je osim ostvarivanja ušteda, potaknuti građane da razmišljaju na ekološki način. Obnovljivi izvori energije svakako su budućnost Bosne i Hercegovine, te je veoma bitno pokazati građanima da su oni pokretači promjena.
Kampanja se nalazi na platformi Indiegogo https://www.indiegogo.com/projects/gradanskainicijativa-za-solarnuenergiju/x/19534108?fbclid=IwAR3RCwDBl1c7yeY8jSgE5LGZqnhqoMyKaHnwQ111ppHWrU5Z7OAPDTSzz4#/

Svaki građanin/ka može učestovati u ovoj kampanji i tako postati saučesnik ove održive priče.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »