Collegium artisticum – događaji u junu 2024. godine

Srdačno vas pozivamo da posjetite predstojeće događaje koji će biti realizovani u mjesecu junu 2024. godine u galeriji Collegium artisticum.

• utorak, 4. jun 2024. godine 19:00 – 20:00The ballet of laughter in a cloud of smoke – museum versionBalet smijeha u oblaku dima

Balet smijeha u oblaku dima kreireli su Thomas Steyaert i Raul Maia u kooperaciji sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica. Ovaj performans može se tumačiti kao analogija unutrašnjem kretanju društva – kretanje koje testira, mapira i transformira određenu strukturu u određeni pokret u vremenu, generirajući mogućnost više značenja, kao i prepoznavanja osnovnih ljudskih vrijednosti i odnosa.

• srijeda, 5. jun 2024. godine 16:00 – 18:00Score#1 – repetition/patterns/forms

Score1 – repetition/pattern/forms je performativni event koji istražuje umjetničku praksu i potencijal nereprezentativne komunikacije između performera. Neprestana izmjena kinetičkih informacija bazirana je na decentraliziranoj slici tijela. Tok samoobnavljajućih kinetičkih informacija stvara višeznačnost, nekoliko nivoa instrukcije i senzacije za performera i za gledaoca.

• utorak, 11. jun 2024. godine 16:00 – 18:00Play!Play!Play!

Play!Play!Play! je igra improvizacije. Performeri će se suočiti sa izazovom improvizacije uz niz pravila, glumačkih instrumenata i apstraktnih ideja postavljenih da bi pomogli performerima. Spontana dinamika između performera ima potencijal da stvori različite slojeve energija i teatarskih žanrova, kao i potencijal da zabavi publiku na nekonvencionalan i neočekivan način.

Station 3 je novi umjetnički prostor u Sarajevu, osnovan od strane Thomasa Steayerta i Benjamina Bajramovića. Cilj je razvijanje otvorenog i mješovitog radnog prostora za lokalne i strane umjetnike koji bi, koristeći prostor Station 3, razvijali svoju umjetničku praksu. Station 3 cilja stvoriti inspirativan, zaigran prostor, sa nizom programa iz umjetnosti i kulturalnog obrazovanja. Šta Sarajevu nedostaje? Kako Station 3 može doprinijeti kulturalnom pejzažu Bosne i Hercegovine? Kako biti tolerantna, inkluzivna i napredna platforma? Zajedno sa umjetnicima i publikom, Station 3 će obezbijediti prostor za konstruktivan dijalog i umjetničke događaje, da bi, na kraju, odgovorila na gore postavljena pitanja.Dobro došli na Stanicu!

• petak, 7. jun 2024. godine u 19:00 satiJasmin Pehlivanović: izložba slika “Ono iz duše” (7.6.-21.6.2024.)

“Jasmin Pehlivanović, po svim unutarnjim karakteristikama prvog, fizičkog sloja slike, slikar je dvojakog karaktera: njegovo slikarstvo jeste slikarstvo maštovnog razmaha koje se raspomamljuje iz svoga jezgra i zahtijeva prostornost širokih dimenzija, koje daleko nadilaze uobičajene dimenzije, ono poprima karakter širokih poema da bi se moglo smjestiti sve ono što njegova mašta dokučuje u svojoj imaginativnoj igri. To su djela u kojima prevladava ono što smo imenovali pojmom dramatske vijornosti“- zapisao je svojevremeno likovni kritičar Vojislav Vujanović.

• “SubDokumenta Sarajevo” (27.5. – 14.6.2024.)

Podsjećamo vas da do 14. juna možete pogledati izložbu “SubDokumenta Sarajevo” povodom obilježavanja 40. godišnjice od početka najvećeg projekta u povijesti vizualne umjetnosti u Bosni i Hercegovini – “Jugoslovenska dokumenta“. Odabirom umjetnika Jusufa Hadžifejzovića, kustosa ove izložbe i jednog od osnivača projekta “Jugoslovenska dokumenta“, na izložbi učestvuju umjetnica Kasja Jerlagić i umjetnici Hamzalija Muhić, Bojan Stojčić i Danilo Kreso.Ova izložba predstavlja i najavu serije programa u saradnji CKA Charlama i JU Collegium artisticum koji će rezultirati organizacijom bijenala vizualnih umjetnosti “SubDokumenta Sarajevo“ čija je realizacija planirana u maju 2025. godine.

Radujemo se vašem dolasku!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »