CodeLikeITGirl Hackathon

IT Girls i Evropska unija u Bosni i Hercegovini obilježavaju EU Code Week pružajući priliku mladim  djevojkama iz cijele Bosne i Hercegovine da ponude svoja IKT rješenja za aktuelne probleme u zajednicama iz kojih dolaze.

Centralni događaj EU Code Week-a u BiH je 36-osatni hakaton #CodeLikeITGirl koji će se u prostorijama HUB 387, ulica Maglajska 1, održavati danas oktobra, od 10h do 21h i sutra 19. oktobra, od 9h do 18h, kada će biti proglašen pobjednički tim.

Medijima će pristup događaju biti omogućen oba dana #CodeLikeITGirl hakatona – tokom radionica, grupnog rada i rada sa mentoricama.

#CodeLikeITGirl 36-osatni hakaton će okupiti djevojčice iz Novog Travnika, Sarajeva, Živinica, Visokog, Bihaća, Cazina, Turbeta, Travnika, Viteza, Drvara, Hadžića, Živinica, Ilijaša, Istočnog Sarajeva, Mostara, Tuzle, Kiseljaka, Bugojna, Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Busovače, Banjaluke i Prijedora. Djevojke su grupisane u 18 timova koji će tokom rada sa mentoricama imati priliku da pokažu svoj potencijal, da pokrenu pozitivne promjene u društvu i ponude rješenja za probleme u zajednicama sa kojima se bh. društvo svakodnevno susreće. Osim toga, imati će priliku i da nauče kako doći od ideje do rješenja kroz razvoj Business Model Canvasa, osnove Python programskog jezika, alate Power BI i Power Apps, načela upotrebe grafičkih elemenata prilikom razvoja mobilnih aplikacija, razvoj vizuelnog identiteta, te osnove digitalnog marketinga. Timovi će prezentovati svoju ideju sedmočlanom žiriju, sastavljenom od predstavnika IT Girls inicijative, Evropske unije u Bosni i Hercegovini, privatnog IT sektora i akademske zajednice.

Kao zajednička inicijativa tri UN-ove agencije (UNDP, UNICEF i UN Women) IT Girls od 2016. godine radi sa djevojčicama i mladim ženama na izgradnji digitalnih vještina neophodnih u 21. vijeku, kao i na izgradnji samopouzdanja djevojčica i mladih žena kako bi se poboljšalo njihovo puno i aktivno učešće u IT i drugim odabranim studijskim oblastima, kao i njihovo učešće na tržištu rada.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »