Charlama subotom u 13 Art Fight – Zulfikar Filandra

Nakon šest uspješno odrađenih prezentacija u sklopu programa „Charlama subotom u 13“, Art Fight se nastavlja. Ove subote Charlama Depot galerija ugostit će mladog bosanskohercegovačkog redatelja Zulfikara Filandru.

U okviru programa prikazat će se projekcija njegovih ranih radova (2 kratka filma), kao i projekcija dijelova iz novog filma “Minotaur” (2020, Experimental Film Society, Kolumbija), kao work-in-progress. Poslije projekcije slijedi Zulfikarov artist talk o specifičnostima procesu nastanka filma Minotaur u kojem se 15 godina lične video arhive “magijskim” procesom pretvara u novi film, o eksperimentalnom filmu, filmskoj montaži, fragmentima, integraciji, sjećanju.

Osim toga, o Filandrinom radu govorit će i poznati bh redatelj Jasmin Duraković kao moderator diskusije u kojoj će i publika imati priliku učestvovati.

Zulfikar Filandra (18.9.1989.) je redatelj i kustos baziran u Sarajevu. Diplomirao je na Griffith College Dublin (Business Studies) i Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo (Režija) i studirao na Elektrotehničkom fakultetu Sarajevo (Automatika). Član Experimental Film Society koji je baziran u Irskoj. Napravio je dva kratka filma u periodu od 2018. do 2019. i dugometražni autobiografski esejski film “Minotaur” koji se može označiti i kao eksperimentalni film i kao kreativni dokumentarac. Razvija film “Shipbuilding” od 2017., trenutno kroz First Films First platformu i priprema izložbu Sarajevo – Beograd 1991. – 2021.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »