Broševi hrabrosti za Žene Kruščice: One su simbol borbe za bh. rijeke!

Poznata bh. dizajnerica nakita Iman della Luna Glušac koja će ovo ljeto svoje radove predstaviti na Milano Jewelry Weeku, podržala je kampanju #jaBiHdatecem za spas naših rijeka u BiH. Danas je zajedno sa aktivistkinjama Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT odnijela broševe hrabrosti koje je posebno dizajnirala i poklonila Hrabrim ženama Kruščice. Podsjećamo Hrabre žene Kruščice od avgusta 2017. godine se suprotstavljaju investitorima i neprestano brane rijeku Kruščicu, kako pred bagerima tako i pred specijalnim policijskim snagama koje su ih pretukle prije skoro četiri godine dok su one tijelima onemogućavale proboj mašina u korito rijeke.

Osim što su Hrabre žene Kruščice izvojevale veliku pobjedu nad investitorom, zaštitile svoju rijeku zajedno sa muškarcima iz zajednice i samostalno plaćale advokate za sporove koji su vođeni protiv njih, ova borba im je obezbijedila i lidersko učešće u Mjesnoj zajednici Kruščica, u kojoj sada djeluje osam žena pod vodstvom Tahire Mike Tibold – jedina lokalna zajednica u BiH pod vodećim ženskim vodstvom.  

„Žene i muškarci Kruščice se i dalje bore za svoju rijeku i sve rijeke u BiH. Mi nećemo odustati, rijeku smo branili tijelima, branit ćemo opet. Uspjeli smo natjerati Općinsko vijeće Vitez da jednoglasno usvoji inicijativu za brisanje dvije male hidrocentrale na Kruščici. Apel još jedan i kantonalnim i federalnim vlastima da ukinu gradnju malih hidrocentrala jer one uništavaju život, nama ljudima, u selima koji ovise o rijekama. Podrška mladih ljudi, poput umjetnice Iman nam daje snagu da se nastavimo boriti još jače. Moramo biti hrabri u ovoj borbi, hvala na ovom gestu!“ – kazala je Mika.

„Otpor Hrabrih žena Kruščice nije samo borba protiv uzurpatora prirodnih resursa i temeljnih ljudskih prava, nego i autentični oblik organizovanog djelovanja žena u današnjem dominantno muškom, patrijarhalnom društvu. Borba ovih žena je  postala inspiracija za borbe protiv uzurpatora diljem Balkana i za svoj angažman su do sada dobile brojna priznanja, a ovaj put će dobiti unikatne broševe hrabrosti kao simbolično priznanje za njihovu borbu za sve sve nas“, poručila je Iman della Luna Glušac. Sa osnivačicom brenda, Iman della Luna Glušac i Almom Selimović, kreativnom direktoricom Studija 59, na ovom projektu radi tim domaćih umjetnica, dizajnera i zanatlija.

 „Ovo priznanje je još jedna prilika da se pozovu zastupnici i zastupnice u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, na usvajanje Zakona o dopunama zakona o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine što prije. Poruka je upućena naročito šefovima klubova stranaka SDP-a, Damiru Mašiću i DF-a, Almi Kratini, čije partije nisu podržale zakon u hitnoj proceduri u aprilu 2021, kao i HDZ BiH/HNS-a, Marijanu Klajiću i HDZ-a 1990, Bori Krišto čije stranke su ostale suzdržane. Vrijeme curi i sve više rijeka se trpa u cijev, potrebna je hitna reakcija! Poruka je ista i za delegate Doma naroda FBiH, a za predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislava Martinovića da ovaj zakon što prije stavi na dnevni red“, dodaju iz Fondacije ACT. 

https://fb.watch/61EZKAdU0H/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »