British Council: Muzejska saradnja na Zapadnom Balkanu

British Council prezentovao projekat “Percepcije” koji je realizovan u partnerstvu sa pet regionalnih kulturnih institucija, među kojim i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske na jednoj od najznačajnijih svjetskih muzejskih konferencija, Generalnoj konferenciji ICOM-a koja se ove godine u periodu od 1. do 7. septembra održala u Kjotu.

Generalna konferencija ICOM-a, koja se održava svake tri godine, a koju je ove godine posjetilo više od 4.500 muzejskih stručnjaka predstavlja jedinstvenu priliku za članove iz 141 države za razmjenu iskustava i budućih planova za saradnju, te za usavršavanje u području kulturne baštine upravljanja muzejima. Tema ICOM Generalne konferencije u Kjotu 2019. bila je „Muzeji kao kulturni habovi: budućnost tradicije“ koja je poslužila kao platforma za razmatranje kako muzeji mogu i trebaju igrati ključnu uloguu društvu, stvarajući nove uloge za muzeje kojima obogaćuju budućnost dok istovremeno prihvataju prošlost.

Izložbeni projekat “Percepcije” u organizaciji British Councila i pet regionalnih institucija kulture izabran je da se predstavi u okviru ICEE komiteta (Komitet za razmjenu izložbi) dobivši na ovaj način poseban izazov da se predstavi međunarodnoj muzejskoj zajednici kao primjer jačanja pozicije muzeja u pokretanju društveno važnih pitanja.

Kroz razmjenu umjetničkih zbirki British Councila i institucija kulture zemalja Zapadnog Balkana, muzeji koji su učestvovali su skrenuli pažnju na pitanja jednakosti i zastupljenosti žena u zbirkama muzeja, kao i potaknuli širu diskusiju na temu rodnih stereotipa i pozicije žena u raznim segmentima života. Političke, ekonomske, društvene, tehnološke i prirodne promjene predstavljaju izazov, ali i najveću priliku za muzeje da postanu centralni forumi diskusije i mjesto građanske angažovanosti. Izložbe, kao osnovna ponuda muzeja, nalaze se u fokusu diskusije kako muzeji odgovaraju na izazove i prilagođavaju svoje programe za širu društvenu korist. Predstaviti projekat iz Zapadnog Balkana kao primjer dobre prakse na ovako značajnom svjetskom muzeološkom događaju potvrđuje kvalitet modela saradnje i stručnjaka koji vode najvažnije institucije kulture u regiji unatoč izazovima sa kojima se susreću.

Sarita Vujković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, ovom prilikom je izjavila:

„Posjeta Generalnoj konferenciji ICOM-a i mogućnost  da se ovako jedan značajan projekat predstavi na tako visokom rangu, posebno je važno za Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske koji je bio jedan od učesnika projekta „Percepcije“. Činjenica da su i svih pet kustosa koji su učestvovali na projektu, imali priliku da posjete Japan je veoma važna zbog mogućnosti njihovog usavršavanja, umrežavanja i novih potencijalnih saradnji.

Važno je istaknuti da je izložba Percepcije svoje predstavljanje imala u Nacionalnom muzeju Kjota, jednoj od centralnih muzejskih institucija u Japanu, a da je uz ovaj projekat izabrano i da se predstave međunarodni projekti drugih muzeja: plan sanacije Nacionalnog muzeja u Riu koji je stradao u katastrofalnom zemljotresu, rekonstrukcija  Muzeja transporta, nauke i tehnike iz Budimpešte, nova postavka  Egipatskog muzeja iz Torina i međunarodno gostovanje Muzeja Sergeja Parađanova iz Jerevana.

Generalna konferencija ICOM-a svaki put otvara nova pitanja i nove smjernice, a ove godine u fokusu je bila nova muzejska definicija koja je najviše zaintrigirala muzejske stručnjake i zbog koje su vođene važne diskusije i polemike Takođe, ove godine se razgovaralo i o dekolonizaciji kao širem muzejskom problemu koji zaokuplja brojne muzeje i problematiku muzejskih zbirki, a koje je sada moguće na nov način posmatrati.“

Podsjetimo da je  projekat ‘’Percepcije’’ se sastojao od pet izložbi koje su bile prikazane širom Zapadnog Balkana i koje su u posebnom fokusu imale radove žena umjetnica.Teme ovih ambicioznih i inovativnih izložbi osmislili su zajedno kustosi pet muzeja u kojima su izložbe prikazane.Svaka izložba sastojala se od radova najpoznatijih britanskih umjetnica iz kolekcije British Council-a, a uz ovu izložbu u Banjuci predstavljeni su i radovi regionalnih umjetnica iz kolekcije MSURS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »